1. Protimikrobno delovanje enostavnih fenolnih spojin ter ekstraktov rožmarina in žajblja na različne vrste bakterijDarja Krznar, 2010, undergraduate thesis Keywords: protimikrobne snovi, rastlinski ekstrakti, ekstrakt rožmarina, ekstrakt žajblja, epigalokatehin galat, galna kislina, klorogenska kislina, metode razredčevanja, minimalna inhibitorna koncentracija, razdeto meso, odpornost bakterij, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium Full text (file, 624,23 KB) |
|
|
|
|
6. Prilagoditev listerij na benzalkonijev kloridMonika Podpac, 2018, master's thesis Keywords: živilska mikrobiologija, Listeria monocytogenes, Listeria innocua, protimikrobne snovi, razkužila, kvartarne amonijeve spojine, benzalkonijev klorid, minimalna inhibitorna koncentracija, prilagoditev bakterij, razvoj odpornost Full text (file, 2,92 MB) |
7. Vloga mikroorganizmov pri redukciji šestvalentnega kromaEva Plestenjak, 2019, master's thesis Keywords: mikrobne združbe, redukcija kroma, odpornost bakterij, šestvalentni krom, onesnaževanje voda s kromom, spektrofotometrične metode, FAAS, HPLC-ICP-MS Full text (file, 3,13 MB) |
8. Modulatorji odpornosti bakterij Campylobacter in Staphylococcus v semenih rastline Alpinia katsumadaiTina Cvetković, 2014, master's thesis Keywords: protimikrobne snovi, odpornost bakterij, modulatorna učinkovitost, minimalna inhibitorna koncentracija, izlivne črpalke, zaviralci izlivnih črpalk, CmeABC, CmeDEF, Campylobacter, Staphylococcus, mutante, Alpinia katsumadai, eterično olje, etanolni izvleček, izvleček odpadnega materiala po hidrodestilaciji, fenolne spojine, diarilheptanoidi, terpeni, terpenoidi Full text (file, 1,22 MB) |
9. Primerjava minimalnih inhibitornih koncentracij antibiotikov pri bakterijah, izoliranih iz kužnin bolnikov iz intenzivnih enot in z oddelkovSavina Goličnik, 2016, undergraduate thesis Keywords: bolnišnične okužbe, bakterije, odpornost bakterij, antibiotiki, minimalne inhibitorne koncentracije, določanje občutljivosti za antibiotike, VITEK 2 Full text (file, 1,81 MB) |
10. Občutljivost za antibiotike pri anaerobnih bakterijah izoliranih iz kužnin v laboratoriju za hemokulture na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijoTamara Kokalj, 2012, undergraduate thesis Keywords: anaerobne bakterije, okužbe z anaerobnimi bakterijami, protimikrobne snovi, antibiotiki, mehanizmi delovanja antibiotikov, odpornost anaerobnih bakterij, občutljivost za antibiotike, Bacteroides, Prevotella, Clostridium, Actinobacteria, po Gramu pozitivni anaerobni koki Full text (file, 1,27 MB) |