izpis_h1_title_alt

Carcass quality of autochthonous Cika cattle
ID Simčič, Mojca (Avtor), ID Čepon, Marko (Avtor), ID Žgur, Silvester (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-MRKHVYO6 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The Cika cattle is the only Slovenian autochthonous cattle breed, counting around 1,600 animals in 2007. The breeding goal for Cika cattle is dual purpose with the emphasis on milk production. However, Cika cattle is mostly reared in the cow-calf system. To a smaller extent Cika cattle is still used for milk production in the traditional regions for Alpine dairy-farming. Our main interest was to get an insight into carcass quality of Cika cattle. The data used in this survey were collected in slaughterhouses in the years 2005 through 2007. Out of all slaughtered cattle in 2007 the share of slaughtered Cika cattle was 0.24%. According to the category, the slaughtered animlas were very heterogenic in carcass weight which is seen in rather large standard deviations. The average carcass weight of A category (bulls under 24 months of age) was 260.3 kg. The majority of bulls under 24 months of age and calves were classified in conformation class O (57.1 and 47.8%), whereas bulls over 24 months of age were mostly classified in the conformation class R. The majority of calves (88.1%), bulls under 24 months of age (55.8%) and bulls over 24 months of age (49.5%) were classified in fatness class 2. Most of Cika cattle are reared extensively on small farms, mostly on mountain pastures without any additional concentrates. This could present the basis and the opportunity for Cika breeders to promote beef from Cika cattle on the market and to increase their income. Autochthonous Cika is well adapted to the environment and helps to maintain biodiversity and sustainable agricultural production, especially in less favourable agricultural areas.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:cattle, autochthonous breeds, Cika, carcass quality, Slovenia
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2008
Št. strani:Str. 103-109
Številčenje:Letn. 92, št. 2
PID:20.500.12556/RUL-57972 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:636.2
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:2410376 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:3392
Število prenosov:269
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Klavna kakovost avtohtonega cikastega goveda
Izvleček:
Cika je edina avtohtona pasma govedi v Sloveniji, katere populacija je v letu 2007 štela okoli 1600 živali. Rejski cilj za cikasto govedo je kombinirana usmeritev s poudarkom na prireji mleka. Kljub temu, cikasto govedo redijo v večini primerov v sistemu krava-tele. V manjši meri pa pasmo še vedno uporabljajo za prirejo mleka v tradicionalnih regijah za planšarstvo. Glavni namen raziskave je bil dobiti vpogled v klavno kakovost cikastega goveda, kakor je bila ovrednotena na klavni liniji. Podatki uporabljeni v raziskavi so bili zbrani v klavnicah v letih od 2005 do 2007. Cikasto govedo je v letu 2007 predstavljalo le 0,24 % vsega zaklanega goveda v Sloveniji. Zaklano govedo po kategorijah je bilo zelo heterogeno (raznoliko) v masi klavnih polovic, kar je vidno v precej velikih standardnih odklonih. Povprečna masa klavnega trupa kategorije A (biki do starosti 24 mesecev) je bila 260,3 kg. Večina bikov starih do 24 mesecev in telet je bila razvrščena v O razred za mesnatost (57,1 % in 47,8 %), medtem ko so bili biki starejši od 24 mesecev večinoma razvrščeni v R razred za mesnatost. Večina telet (88,1 %), bikov starih do 24 mesecev (55,8 %) in bikov starih nad 24 mesecev (49,5 %) je bilo razvrščeno v razred 2 za zamaščenost. Cikasto govedo večinoma redijo ekstenzivno na majhnih kmetijah, pogosto na planinskih pašnikih brez dodajanja močnih krmil. To bi lahko bila priložnost za rejce cikastega goveda za promocijo govedine cikaste pasme na tržišču z namenom povečanja dohodka. Avtohtona cika je zelo prilagojena na okolje in pomaga ohraniti biodiverziteto in sonaravno kmetijsko proizvodnjo, še posebno na marginalnih območjih.

Ključne besede:govedo, avtohtone pasme, cika, klavna kakovost, Slovenija

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj