Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Reduction of Alternaria toxins via the extrusion processing of whole-grain red sorghum flour
ID
Janić Hajnal, Elizabet
(
Avtor
),
ID
Babič, Janja
(
Avtor
),
ID
Pezo, Lato
(
Avtor
),
ID
Banjac, Vojislav
(
Avtor
),
ID
Filipčev, Bojana
(
Avtor
),
ID
Miljanić, Jelena
(
Avtor
),
ID
Kos, Jovana
(
Avtor
),
ID
Jakovac-Strajn, Breda
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,05 MB)
MD5: 7A7179067868670D8CB0AC718ED643CD
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2304-8158/13/2/255
Galerija slik
Izvleček
This study delved into the impact of two extrusion processing parameters—screw speed (SS at 400, 600, 800 RPM) and material moisture content in the extruder barrel (M at 12, 15, 18%) at constant feed rate (50 kg/h)—on reducing the content of alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), tenuazonic acid (TeA), and tentoxin (TEN) in whole-grain red sorghum flour. Ultra-performance liquid chromatography combined with a triple-quadrupole mass spectrometer (UPLC-MS/MS) was employed for the determination of Alternaria toxin levels. The extruder die temperature fluctuated between 136 and 177 °C, with die pressures ranging from 0.16 to 6.23 MPa. The specific mechanical energy spanned from 83.5 to 152.3 kWh/t, the torque varied between 88 and 162.8 Nm, and the average material retention time in the barrel ranged from 5.6 to 13 s. The optimal parameters for reducing the concentration of all Alternaria toxins with a satisfactory quality of the sorghum snacks were: SS = 400 RPM, M = 12%, with a reduction of 61.4, 76.4, 12.1, and 50.8% for AOH, AME, TeA, and TEN, respectively.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
co-rotating twun-screw extruder
,
red sorghum flour
,
alternariol
,
alternariol monomethyl ether
,
tenuazonic acid
,
tentoxin
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
VF - Veterinarska fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Datum objave:
01.01.2024
Leto izida:
2024
Št. strani:
15 str.
Številčenje:
Vol. 13, iss. 2, art. 255
PID:
20.500.12556/RUL-155797
UDK:
615.9:614
ISSN pri članku:
2304-8158
DOI:
10.3390/foods13020255
COBISS.SI-ID:
192761091
Datum objave v RUL:
18.04.2024
Število ogledov:
349
Število prenosov:
40
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Foods
Skrajšan naslov:
Foods
Založnik:
MDPI
ISSN:
2304-8158
COBISS.SI-ID:
512252472
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Projekti
Financer:
MESTD - Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Program financ.:
project BI-RS/18-19-007
Financer:
ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0092
Naslov:
Zdravje živali, okolje in varna hrana
Financer:
ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
project BI-RS/18-19-007
Financer:
MESTD - Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Številka projekta:
451-03-47/2023-01/200222
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj