izpis_h1_title_alt

Reduction of Alternaria toxins via the extrusion processing of whole-grain red sorghum flour
ID Janić Hajnal, Elizabet (Avtor), ID Babič, Janja (Avtor), ID Pezo, Lato (Avtor), ID Banjac, Vojislav (Avtor), ID Filipčev, Bojana (Avtor), ID Miljanić, Jelena (Avtor), ID Kos, Jovana (Avtor), ID Jakovac-Strajn, Breda (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,05 MB)
MD5: 7A7179067868670D8CB0AC718ED643CD
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2304-8158/13/2/255 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
This study delved into the impact of two extrusion processing parameters—screw speed (SS at 400, 600, 800 RPM) and material moisture content in the extruder barrel (M at 12, 15, 18%) at constant feed rate (50 kg/h)—on reducing the content of alternariol (AOH), alternariol monomethyl ether (AME), tenuazonic acid (TeA), and tentoxin (TEN) in whole-grain red sorghum flour. Ultra-performance liquid chromatography combined with a triple-quadrupole mass spectrometer (UPLC-MS/MS) was employed for the determination of Alternaria toxin levels. The extruder die temperature fluctuated between 136 and 177 °C, with die pressures ranging from 0.16 to 6.23 MPa. The specific mechanical energy spanned from 83.5 to 152.3 kWh/t, the torque varied between 88 and 162.8 Nm, and the average material retention time in the barrel ranged from 5.6 to 13 s. The optimal parameters for reducing the concentration of all Alternaria toxins with a satisfactory quality of the sorghum snacks were: SS = 400 RPM, M = 12%, with a reduction of 61.4, 76.4, 12.1, and 50.8% for AOH, AME, TeA, and TEN, respectively.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:co-rotating twun-screw extruder, red sorghum flour, alternariol, alternariol monomethyl ether, tenuazonic acid, tentoxin
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:VF - Veterinarska fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2024
Leto izida:2024
Št. strani:15 str.
Številčenje:Vol. 13, iss. 2, art. 255
PID:20.500.12556/RUL-155797 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:615.9:614
ISSN pri članku:2304-8158
DOI:10.3390/foods13020255 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:192761091 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:18.04.2024
Število ogledov:358
Število prenosov:40
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Foods
Skrajšan naslov:Foods
Založnik:MDPI
ISSN:2304-8158
COBISS.SI-ID:512252472 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Projekti

Financer:MESTD - Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Program financ.:project BI-RS/18-19-007

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0092
Naslov:Zdravje živali, okolje in varna hrana

Financer:ARIS - Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:project BI-RS/18-19-007

Financer:MESTD - Ministry of Education, Science and Technological Development of Republic of Serbia
Številka projekta:451-03-47/2023-01/200222

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj