izpis_h1_title_alt

Konserviranje-restavriranje risb Franceta Košarja ter priprava na razstavo
ID Babič, Anamarija (Avtor), ID Trček Pečak, Tamara (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,59 MB)
MD5: A87CDF39066AA64AA73DE552214F11E0

Izvleček
V diplomskem delu obravnavam tri risbe v tehniki kreda na papirju, ki so umetniška dela slikarja Franca Košarja. Risbe so v lasti Pomurskega muzeja Murske Sobote in so bile dane v konservatorsko-restavratorsko obdelavo v Center za konserviranje in restavriranje v Arhivu Republike Slovenije. Po kratki predstavitvi avtorja in risarskih tehnik na papirju sledi opis konservatorsko-restavratorskih posegov, ki so potekali v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije. Praktični del sestavlja opis stanja risb, konservatorsko-restavratorski načrt za posege ter predstavitev izvedbe konservatorsko-restavratorskih posegov, predvsem na risbi Akt moškega s palico v levici. Sledi predlog za primeren način okvirjanja risb, ki ga bodo izvedli v Pomurskem muzeju Murska Sobota ter priporočila o ustreznih mikroklimatskih pogojih za razstavljanje in shranjevanje umetnin.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:konserviranje-restavriranje raztrganine risba kreda France Košar čiščenje razstava papir diplomska naloga
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:ALUO - Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-147293 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.06.2023
Število ogledov:455
Število prenosov:35
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Conservation-restoration of drawings by France Košar and preparation for the exhibition
Izvleček:
In my thesis, I discuss three drawings in chalk technique on paper, which are works of art created by the painter Franc Košar. The drawings are owned by Pomurski muzej Murska Sobota and were given to the Center za konserviranje in restavriranje in the Arhiv Republike Slovenije to undergo conservation and restoration work. Firstly I will briefly present the author and his work, followed by a presentation of drawing techniques and paper, a description of the conservation-restoration of the drawing Akt moškega s palico v levici (Nude of man with a stick in his left hand) that took place in collaboration with the Archives of the Republic of Slovenia. Finally, I decribe a proposal for a suitable framing method for the drawings which will be carried out in the Pomurski muzej Murska Sobota, as well as recommendations on suitable microclimate conditions for displaying and storing works of art.

Ključne besede:conservation-restoration tears drawing chalk France Košar cleaning display paper BA thesis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj