izpis_h1_title_alt

Identifikacija in karakterizacija biotehnološko zanimivih morskih mikroorganizmov za razgradnjo agarja
ID Rebselj, Jure (Avtor), ID Accetto, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,51 MB)
MD5: 3111434139597150B2957A07F28CE950

Izvleček
Agar je polisaharid iz celičnih sten rdečih alg, ki ima skupaj z razgrajenimi produkti velik pomen v industriji in farmaciji. Hidrolizo agarja je mogoče izvesti kemično ali encimatsko, pri čemer je slednja bolj ekonomsko in ekološko primerna. Cilj prvega dela moje diplomske naloge je bil izolirati mikroorganizme sposobne hidrolize agarja iz vzorca morske vode z gojenjem na gojiščih z agarjem kot primarnim virom hranil. Izbranim mikroorganizmom sem določil rod z izolacijo in sekvenciranjem 16S gena. Za določitev optimalnih pogojev za kultivacijo ter produkcijo encima sem mikroorganizme gojil na trdnih in tekočih gojiščih z različno sestavo ter pri različnih temperaturah. Sevi, ki so pokazali najboljšo encimsko aktivnost in s tem največji biotehnološki potencial, so predstavniki rodov Tamlana, Saccharophagus in Microbulbifer. V drugem delu naloge sem z izbranih sevov izoliral proizvedeno mešanico encimov za določitev encimske aktivnosti pri različnih temperaturah s kvalitativnim testom ter določitev velikostnega reda agaraz z encimogramom. Rezultati so pokazali, da imajo encimi najboljšo aktivnost pri 37°C, nekateri pa dobro delujejo tudi pri nižjih temperaturah. Izbrane bakterije so biotehnološko zanimive, a neprimerne za uporabo v industriji zaradi časa rasti in potrebe po specifičnem gojišču. Njihovi encimi pa so zanimivi za nadaljnje raziskave in modifikacije za industrijsko uporabo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:agar, agaraza, hidroliza agarja, morski mikroorganizmi, Microbulbifer, Saccharophagus, Tamlana
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-139492 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:124985091 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:03.09.2022
Število ogledov:611
Število prenosov:42
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Identification and characterization of biotechnologically interesting marine microorganisms for degradation of agar
Izvleček:
Agar is a polysaccharide from red algae’s cell wall, which has together with its hydrolysis products considerable importance in industry and pharmacy. Hydrolysis is possible chemically or enzymatically, which is more economically and ecologically suitable. The goal of the first part of my thesis was the isolation of agar degrading microorganisms from a sample of seawater, by cultivation on media with agar as a primary source of nourishments. DNA was isolated from selected microorganisms to determine their genus with 16S sequencing. To determine their optimal cultivation and enzyme production parameters, microorganisms were cultivated on different solid and liquid media at different temperatures. Strains that had shown the best enzymatic activity and biotechnical potential were Tamlana, Saccharophagus and Microbulbifer. In the second part of the thesis, enzyme mixture from each strain was isolated to determine enzymatic activity at different temperatures with a qualitative test and to determine a mass class with a zymogram. The results had shown that the optimal temperature for enzymes' activity is thirty-seven degrees Celsius however, some still had good activity at lower temperatures. Isolated marine bacteria are biotechnologically interesting but unsuitable to use in the industry because of their longer growth time and need for a marine medium. On the other hand, their enzymes are interesting for future research and modifications for potential industrial usage.

Ključne besede:agar, agarase, agar hydrolysis, marine microorganisms, Microbulbifer, Saccharophagus, Tamlana

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj