Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Development and optimisation of solid-phase extraction of extractable and bound phenolic acids in spelt (Triticum spelta L.) seeds
ID
Mencin, Marjeta
(
Avtor
),
ID
Mikulič Petkovšek, Maja
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
),
ID
Terpinc, Petra
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,43 MB)
MD5: 10189FD11F800C9BA5BC7E62D5FAE05E
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2076-3921/10/7/1085
Galerija slik
Izvleček
A solid-phase extraction (SPE) technique was developed and optimised for isolation and concentration of extractable and bound phenolic acids from germinated spelt seeds, for analysis by liquid chromatography–mass spectrometry. Samples initially underwent solvent extraction under different conditions to maximise the yield of phenolic antioxidants. Optimal extraction conditions for extractable phenolics were absolute methanol as solvent, sample-to-methanol ratio 1:9, and reconstitution in non-acidified water. The bound phenolics were extracted from sample pellets using hydrolysis with 2 M NaOH, acidification of the hydrolysate with formic acid, and simultaneous isolation and purification using Strata X polymeric RP tubes. Compared to liquid-liquid extraction, this direct SPE protocol has significant advantages in terms of higher extraction efficiencies of total and individual phenolics and their antioxidant activities. These data suggest that direct SPE represents a rapid and reliable method for quantitative analysis of both the extractable and the commonly overlooked bound phenolics in Triticum spelta seeds.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
spelt phenolics
,
extraction
,
hydrolysis
,
solid-phase extraction
,
liquid-liquid extraction
,
antioxidant activity
,
LC-MS
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
20 str.
Številčenje:
Vol. 10, iss. 7, art. 1085
PID:
20.500.12556/RUL-135735
UDK:
633.111.5:581.142:547.56
ISSN pri članku:
2076-3921
DOI:
10.3390/antiox10071085
COBISS.SI-ID:
69476867
Datum objave v RUL:
30.03.2022
Število ogledov:
938
Število prenosov:
160
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Antioxidants
Skrajšan naslov:
Antioxidants
Založnik:
MDPI
ISSN:
2076-3921
COBISS.SI-ID:
522976025
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
05.07.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
pira
,
fenolne spojine
,
kalitev semen
,
antioksidativna aktivnost
,
ekstrakcija
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0234
Naslov:
Integrirano živilstvo in prehrana
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj