izpis_h1_title_alt

Tartary buckwheat in human nutrition
ID Luthar, Zlata (Avtor), ID Golob, Aleksandra (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor), ID Vombergar, Blanka (Avtor), ID Kreft, Ivan (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (18,54 MB)
MD5: C7CC0C1B62399B88C938EF3214284427
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/10/4/700 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) originates in mountain areas of western China, and it is mainly cultivated in China, Bhutan, northern India, Nepal, and central Europe. Tartary buckwheat shows greater cold resistance than common buckwheat, and has traits for drought tolerance. Buckwheat can provide health benefits due to its contents of resistant starch, mineral elements, proteins, and in particular, phenolic substances, which prevent the effects of several chronic human diseases, including hypertension, obesity, cardiovascular diseases, and gallstone formation. The contents of the flavonoids rutin and quercetin are very variable among Tartary buckwheat samples from different origins and parts of the plants. Quercetin is formed after the degradation of rutin by the Tartary buckwheat enzyme rutinosidase, which mainly occurs after grain milling during mixing of the flour with water. High temperature treatments of wet Tartary buckwheat material prevent the conversion of rutin to quercetin.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:Tartary buckwheat, retrograde starch, proteins, phenolic substances, flavonoids, anti-virus
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:14 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 4, art. 700
PID:20.500.12556/RUL-135355 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants10040700 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:58610179 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:09.03.2022
Število ogledov:1451
Število prenosov:148
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:05.04.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, retrogradni škrob, bioaktivne snovi, proteini, prebavljivost, flavonoidi, hranilna vrednost, človeška prehrana

Projekti

Financer:EC - European Commission
Program financ.:European Regional Development Fund, Integrated Infrastructure
Številka projekta:313011V336
Naslov:Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:Drive4SIFood

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry and Food

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj