Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Tartary buckwheat in human nutrition
ID
Luthar, Zlata
(
Avtor
),
ID
Golob, Aleksandra
(
Avtor
),
ID
Germ, Mateja
(
Avtor
),
ID
Vombergar, Blanka
(
Avtor
),
ID
Kreft, Ivan
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(18,54 MB)
MD5: C7CC0C1B62399B88C938EF3214284427
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2223-7747/10/4/700
Galerija slik
Izvleček
Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) originates in mountain areas of western China, and it is mainly cultivated in China, Bhutan, northern India, Nepal, and central Europe. Tartary buckwheat shows greater cold resistance than common buckwheat, and has traits for drought tolerance. Buckwheat can provide health benefits due to its contents of resistant starch, mineral elements, proteins, and in particular, phenolic substances, which prevent the effects of several chronic human diseases, including hypertension, obesity, cardiovascular diseases, and gallstone formation. The contents of the flavonoids rutin and quercetin are very variable among Tartary buckwheat samples from different origins and parts of the plants. Quercetin is formed after the degradation of rutin by the Tartary buckwheat enzyme rutinosidase, which mainly occurs after grain milling during mixing of the flour with water. High temperature treatments of wet Tartary buckwheat material prevent the conversion of rutin to quercetin.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Tartary buckwheat
,
retrograde starch
,
proteins
,
phenolic substances
,
flavonoids
,
anti-virus
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
14 str.
Številčenje:
Vol. 10, iss. 4, art. 700
PID:
20.500.12556/RUL-135355
UDK:
633
ISSN pri članku:
2223-7747
DOI:
10.3390/plants10040700
COBISS.SI-ID:
58610179
Datum objave v RUL:
09.03.2022
Število ogledov:
1446
Število prenosov:
148
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Plants
Skrajšan naslov:
Plants
Založnik:
MDPI
ISSN:
2223-7747
COBISS.SI-ID:
523345433
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
05.04.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
tatarska ajda
,
retrogradni škrob
,
bioaktivne snovi
,
proteini
,
prebavljivost
,
flavonoidi
,
hranilna vrednost
,
človeška prehrana
Projekti
Financer:
EC - European Commission
Program financ.:
European Regional Development Fund, Integrated Infrastructure
Številka projekta:
313011V336
Naslov:
Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:
Drive4SIFood
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0212
Naslov:
Biologija rastlin
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-9305
Naslov:
Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil
Financer:
Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:
Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry and Food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj