izpis_h1_title_alt

Določevanje vezavnih mest desnosučnih aminokislin v peptidih in proteinih
ID Puhar, Gregor (Avtor), ID Pompe, Matevž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (740,36 KB)
MD5: B3CF3723797BACD672EEE549045CC220

Izvleček
Desnosučne aminokisline so v majhnih količinah prisotne tako v sintetičnih kot tudi v nekaterih naravnih peptidih in proteinih. Določevanje vezavnih mest desnosučnih aminokislin je pomembno za podrobno analizo in razumevanje teh peptidov in proteinov. V diplomskem delu sem predstavil metode za analizo proteinov, ki vsebujejo desnosučne aminokisline. Vse metode za določevanje vezavnih mest desnosučnih aminokislin temeljijo na masni spektrometriji, ki je ključna tehnika za analizo zgradbe proteinov. Cilj eksperimentalnega dela je bil razviti metodo za ločbo proteinov, ki vsebujejo desnosučne aminokisline. Metodo sem razvijal na dveh tandemskih masnih spektrometrih, ki sta bila sklopljena s tekočinskima kromatografoma.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:D-aminokisline, peptidi, proteini, stereoizomeri, masna spektrometrija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-129747 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:79533059 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2021
Število ogledov:1039
Število prenosov:49
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of bonding sites of D-amino acids in peptides and proteins
Izvleček:
D-amino acids are found in small quantities both in natural and synthetic peptides and proteins. Determination of their bonding sites is important for detailed analysis and understanding of these peptides and proteins. In my diploma thesis I presented methods for analysis of proteins that consist of D-amino acids. All methods for determination of bonding sites of D-amino acids are based on mass spectrometry, which is the key technique for analysing the structure of proteins. The goal of the experimental part was to develop a method to separate proteins consisting of D-amino acids. The method was developed with two tandem mass spectrometers, which were coupled with liquid chromatography instruments.

Ključne besede:D-amino acids, peptides, proteins, stereoisomers, mass spectrometry

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj