izpis_h1_title_alt

Jezikovnostilistični pregled prvih kuharskih knjig v slovenščini
ID Močnik, Nina (Avtor), ID Smolej, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,20 MB)
MD5: 1EA2D789C3DA1CA38F1B61A3E44A1993

Izvleček
Diplomsko delo je jezikovnostilistična analiza prvih kuharskih knjig v slovenščini. V prvem delu je predstavljen sociolingvistični okvir nastanka Vodnikovih Kuharkih bukev in Slovenske kuharice Magdalene Pleiweis. Pomembni vplivi na nastanek prvih kuharskih knjig v slovenščini so obdobje razsvetljenstva, družbene razmere v tistem času in osebni motivaciji avtorjev, o katerih več izvemo v njunih uvodih. Drugi del temelji na jezikovnostilistični analizi izbranih receptov in njihova primerjava s sodobnimi. Zadnji del je namenjen kuharski terminologiji v izbranih kuharicah, njenem pomenu, aktualnosti in izvoru.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kuharske knjige, jezikovnostlistični pregled, Valentin Vodnik, MAgdalena Pleiweis
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/RUL-108266 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:23.06.2019
Število ogledov:1112
Število prenosov:218
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Linguo-stylistic overview of first cookbooks in slovenian language
Izvleček:
The diploma thesis is linguo-stylistic overview of first cookbooks in slovenian language. First part presents sociolinguistic background for the development of Vodnik's Kuharske Bukve and Slovenska kuharica from Magdalena Pleiweis. Authors were influenced by the age of Enlightenment in Slovenia, social circumstances and their personal motivations about which we can read in the introductions of their cookbooks. Second part is based on linguo-stylistic analysis of selected recipes which are analysed regarding their structure and terminology. Terminology is examined regarding it's origin, the meaning it has today and whether it is still used or not. Thesis also contains comparison of presented cookbooks with modern ones.

Ključne besede:cookbooks, linguo-stylistic overview, Valentin Vodnik, Magdalena Pleiweis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj