izpis_h1_title_alt

Fenolne spojine in antioksidativni potencial v dolenjskih rdečih vinih
ID Kastelec, Lara (Avtor), ID Košmerl, Tatjana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Abramovič, Helena (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,26 MB)
MD5: FC9C92B4E3FDAEC66EB802E6468FED2D
PID: 20.500.12556/rul/a1ef0a62-879d-4e32-a739-eb284350a3ce

Izvleček
V diplomskem delu smo v prvi vrsti ugotavljali kako količina skupnih fenolov (SF) vpliva na antioksidativni potencial (AOP) vina. V šestih vzorcih vina, zvrsti modra frankinja, žametovka, zweigelt in cviček PTP, smo skozi trimesečno zorenje določali koncentracijo SF in AOP vina. Uporabili smo metodo za določanje fenolnih spojin v vinu po Singletonu in Rossiju, za določanje antioksidativnega potenciala pa metodo s prostim radikalom DPPH˙. Z metodo WineScan smo določili tudi kemijske parametre sestave vina in ugotavljali, kako se spreminjajo v času treh mesecev. Ugotovili smo, da z naraščajočo koncentracijo SF narašča tudi AOP vina. S časom smo tudi opazili, da so spremembe koncentracije SF in AOP sortno značilne za vino sorte žametovka. Koncentracija fenolnih snovi v večini vzorcev je skozi trimesečno zorenje nekoliko upadla. Koncentracija alkohola in vrednost pH se s časom ne spreminjata, medtem ko delež reducirajočih sladkorjev nekoliko upade. Opazimo tudi rahel porast hlapnih kislin, a so v večini vzorcev koncentracije zanemarljive, z izjemo vzorca 2, sorte modra frankinja, kjer je porast koncentracije hlapnih kislin nekoliko večji.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vino, rdeča vina, modra frankinja, žametovka, zweigelt, cviček PTP, antioksidanti, antioksidativni potencial, DPPH, fenolne spojine
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[L. Kastelec]
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/RUL-95623 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:663.25:547.56:577.1
COBISS.SI-ID:4835192 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.09.2017
Število ogledov:2336
Število prenosov:428
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Phenolic compounds and antioxidant potential of red wines of Dolenjska
Izvleček:
In my graduation thesis we have been establishing how the concetracion of phenolic compounds is affecting the antioxidative potential of red wines of Dolenjska. We have been analysing six samples of four different wines such as Blue Frankish, Žametovka, Zweigelt and Cviček PTP. We have been using method of Singleton and Rossi for determing concentration of phenolic compounds and method for determing antioxidative potential by using DPPH˙ free radical. Finally we have used WineScan method to study how three months long maturing is affecting chemical properties of wine. We have established that by increasing of concentration of phenolic compounds so does increase antioxidative potential of wine, which is not only affected by concentration but also by characteristics of phenolic composition, what can be seen in case of samples of Žametovka. We have also observed that by three months of maturing the concentration of phenols is slightly decreasing. Concentration of alcohol and pH are not changing by time, while concentration of reduced sugars is decreasing. For most samples concentration of volatile acids is not changing or is slightly increasing, while sample 2 of Blue Frankish shows a bit higher values.

Ključne besede:wine, red wines, Blue Frankish, Žametovka, Zweigelt, Cviček PTP, antioxidants, antioxidant potential, DPPH, phenolic compounds

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj