izpis_h1_title_alt

Dejavniki, ki vplivajo na vsebnost in kakovost eteričnega olja damaščanske vrtnice (Rosa Damascena Mill.)
ID Kunc, Nina (Avtor), ID Baričevič, Dea (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,33 MB)
MD5: 2EB035B97518F2EA8A28C5D2DC988097
PID: 20.500.12556/rul/ddabfb0a-e2e2-4bb0-a2a1-60a2118659c3

Izvleček
Damaščanska vrtnica (Rosa damascena Mill.) velja za kraljico med vrtnicami. Razširjena je po celem svetu, še posebej v Bolgariji, Turčiji, Maroku, na Kitajskem in v Iranu. Je hibridna vrtnica, nastala s križanjem treh sort vrtnic. Njen izvor ni popolnoma znan, zato se zgodovinski opisi med avtorji nekoliko razlikujejo. Damaščansko vrtnico sadimo v okrasne namene, predvsem pa se jo zaradi prijetnega vonja goji za uporabo v parfumski, kozmetični in živilski industriji ter za medicinske namene. S parno destilacijo iz nje pridobivajo eterično olje, kot stranski produkt pa rožno vodo. Njeno eterično olje velja za eno izmed najdražjih eteričnih olj na svetu. Glavne sestavine eteričnega olja so beta-citronelol, nerol, fenil etil alkohol, geranil, heptadekan, nonadekan, geraniol, metil evgenol, evgenol in geranil acetat. Značilni vonj pa prispevajo beta-damaskon, beta-damascenon in beta-ionon. Na vsebnost in kakovost eteričnega olja damaščanske vrtnice vpliva veliko dejavnikov, najpomembnejši so: stopnja razvoja cvetnega brsta, datum in čas obiranja, skladiščenje in fermentacija, pogoji destilacije, rez, genotip in genski inženiring ter zdravstveno stanje rastlin. Da dobimo eterično olje najboljše kakovosti in s primerno količino sekundarnih metabolitov pa je treba upoštevati tudi pravila dobre agronomske prakse.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:dejavniki, eterično olje, damaščanska vrtnica, rosa damascena, kakovost, vsebnost
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[N. Kunc]
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/RUL-91513 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633.811:582.639.11:547.913:518.135.5(043.2)
COBISS.SI-ID:8703609 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:14.04.2017
Število ogledov:2755
Število prenosov:661
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Factors affecting the composition and quality of damask rose (Rosa damascena Mill.) essential oil
Izvleček:
Rose of Damask (Rosa damascena Mill.) is also known as the queen of roses. It is located all over the world, particularly in Bulgaria, Turkey, Morocco, China and Iran. It is a rose hybrid, derived from three different roses. Its history and source is not fully known, so the description of the history is slightly different between the authors. Rose of Damask is used for decorative purposes and is grown for use in perfume, cosmetic, food industry and for medical purposes due to its pleasant smell. Essential rose oil is a product of steam distillation of rose blossoms which yields rose water as a by-product. Its essential oil is one of the most expensive essential oils in the world. The main components of the essential oil are beta-citronellol, nerol, phenyl ethyl alcohol, geranyl, heptadecane, nonadecane, geraniol, methyl eugenol, eugenol and geranyl acetate. The specific aroma results from the presence of beta-damascenone, beta-damascenon and beta-ionone. The content and quality of Damask rose essential oil is affected by many factors, the most important are: the developmental stage of flower buds, the date and time of harvesting, storage and fermentation, distillation conditions, pruning, genotype and genetic engineering and health status of the plants. To obtain the essential oil of the best quality and a suitable amount of secondary metabolites, it is necessary to follow the rules of good agricultural practice.

Ključne besede:ecological factors, chemical composition, quality, damask rose, rosa damascena, essential oil

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj