izpis_h1_title_alt

Vpliv sestave krme in spola prašičev na kakovost sušenih vratin
ID Žemva, Marjeta (Avtor), ID Polak, Tomaž (Avtor), ID Demšar, Lea (Avtor), ID Vidakovič, Sergeja (Avtor), ID Žlender, Božidar (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-16YMFPEX Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Namen članka je predstaviti vpliv spremenjene sestave krme in spola prašičev na senzorične in instrumentalne lastnosti sušenih vratin. V raziskavo je bilo vključenih 12 kastratov in 12 svinjk. Razdelili smo jih v štiri skupine glede na različne dodatke h krmi (laneno seme, ogrščično seme, ogrščično seme+vit. Ein kontrolna mešanica). V vseh 24 vzorcih sušenih vratin smo določili skupno količino maščob, jih senzorično ocenili ter instrumentalno določili barvo (CIE-L, -a, -b) in teksturo (strina trdnost - Kramerjeva celica). Rezultati so pokazali, da različni dodatki h krmi ne vplivajo na skupno vsebnost maščob, medtem ko ima spol statistično značilen vpliv. Priokusi se pojavijo pri skupinah, krmljenih z dodatkom lanu in ogrščice. Dodatek vitamina E poslabša senzorične lastnosti (vonj, aroma, tekstura) in da mesu najsvetlejšo barvo. Tekstura je najčvrstejša pri krmljenju z dodatkom ogrščice. Sušena vratina kastratov je temnejše barve in čvrstejše teksture kot vratina svinjk.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prašiči, prehrana živali, krma, krmni dodatki, spol, meso, mesni izdelki, sušena vratina, kakovost, senzorične lastnosti, instrumentalne lastnosti
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:Biotehniška fakulteta
Leto izida:2006
Št. strani:Str. 19-27
Številčenje:Letn. 88, št. 1
PID:20.500.12556/RUL-59621 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:636.4.084/.087
ISSN pri članku:1581-9175
COBISS.SI-ID:1968264 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.07.2015
Število ogledov:2300
Število prenosov:223
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Acta agriculturae Slovenica
Skrajšan naslov:Acta agric. Slov.
Založnik:Biotehniška fakulteta
ISSN:1581-9175
COBISS.SI-ID:213840640 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of pig fodder composition on quality of dried pork neck
Izvleček:
The aim of the article is to show the influence of diet composition and sex on sensory and instrumental quality of dried pork neck. For the research we used 12 hogs and 12 sows. They were separated into 4 groups regarding different food mixture (flaxseed, rapeseed, rapeseed+vit.E and control mixture). All 24 samples of dried neck were analyzed on fat content. Sensory analysis of dried necks and instrumental measurement of colour (CIE -L, -a, -b) and texture (Kramer shear cell) were performed. The results showed that different fodder composition had no influence on fattiness of the product, while sex had a significant influence. Aftertaste was perceived bz feeding with addition of flaxseed and rapeseed. Added vitamin E decreased sensory characteristics (smell, aroma, texture) and gave lighter colour. The firmer texture was shown by feeding with rapeseed. Neck from hogs had darker colour and firmer texture than neck from sows.

Ključne besede:pigs, animal nutrition, feed, feed additives, sex, meat, meat products, dried pork neck, quality, sensory properties, instrumental properties

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj