izpis_h1_title_alt

Ideologija hrane : karnivorstvo vs. vegetarijanstvo
ID Aleksić, Jelena (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://dk.fdv.uni-lj.si/tip/tip20012Aleksic.PDF Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Besedilo je poskus pregleda temeljnih teoretskih pristopov pri preučevanju hrane in hranjenja. V jedrnem delu znotraj postrukturalistične paradigme poda interpretacijo povezave med telesnostjo, subjektivnostjo in diskurzom glede na simbolne pomene in kulturne konotacije hrane. S sklepno analizo besedila (uvodnikov v kuharske knjige) je nakazan primer diskurzivno podloženega preučevanja vegetarijanstva in karnivorstva kot temeljnih prehranskih oziroma kulturnih obrazcev. Ta se skozi zgodovino in v praksi ne izključujeta, temveč sta mestoma komplementarna, drugod pa opozicijska, predvsem kadar eden izmed njiju nastopa kot družbeno gibanje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sociologija prehrane, ideologija, človekovo telo, subjektivnost
Vrsta gradiva:Delo ni kategorizirano
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Leto izida:2001
Št. strani:Str. 307-327
Številčenje:Let. 38, št. 2
PID:20.500.12556/RUL-5553 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316:612.39
ISSN pri članku:0040-3598
COBISS.SI-ID:20492637 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:2040
Število prenosov:276
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Teorija in praksa : revija za družbena vprašanja
Skrajšan naslov:Teor. praksa
Založnik:Visoka šola za politične vede, Visoka šola za politične vede, Visoka šola za sociologijo, politične vede in novinarstvo, Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo, Fakulteta za družbene vede
ISSN:0040-3598
COBISS.SI-ID:763652 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Neznan jezik
Izvleček:
The text represents a review of fundamental theoretical approaches within the framework of food studies. In the focal part, in terms of the poststructuralistic paradigm, it presents an interpretation of the interconnection of embodiment, subjectivity and discourse with special attention to symbolic meanings and cultural connotations. The closing text analysis points out an example of discoursively determined examination of vegetarianism and carnivority as two basic food or cultural schemes. Throughout history and in praxis the two do not exclude themselves, but are sometimes complementary and sometimes oppositional, especially when one of them plays the role of a social oppositional movement.

Ključne besede:sociology of nutrition, ideology, human body, subjectivity

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj