izpis_h1_title_alt

Modificiran les za kuhinjske elemente : diplomsko delo
ID Šuštar, Andrej (Avtor), ID Petrič, Marko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Pohleven, Franc (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (603,42 KB)
MD5: 170341B00B919DB7E261685E085F5B07
PID: 20.500.12556/rul/c784025d-da7e-4e9e-8e27-c98e5da0a6eb

Izvleček
V podjetju, ki izdeluje kuhinjsko pohištvo, želijo v proizvodnjo vključiti modificiran les, ker je dimenzijsko stabilnejši. S postopkom modifikacije lahko vplivamo tudi na barvo, zato jim modificiranega lesa ne bi bilo treba lužiti. Pri tem pa je pomembno, da so klasični in vodni premazni sistemi kompatibilni z modificiranimi podlagami ter kako lastnosti modificiranega lesa vplivajo na lastnosti površinskega sistema. Na nemodificiranem ter v vakuumu termično (pri temperaturah 150 °C in 200 °C) modificiranem hrastovem lesu, smo preizkušali nekatere lastnosti: debelino, oprijemnost, odpornost proti udarcem, razenju in odpornost robov proti vodi, utrjenih filmov vodnega in poliuretanskega laka ter barvo in sijaj. Ugotovili smo, da je vodni lak slabo odporen proti mehanskim poškodbam ter da vrsta podlage močno vpliva tako na debelino utrjenega filma, na sijaj, kot tudi na odpornostne lastnosti površinskega sistema. Z višanjem temperature modifikacije se te lastnosti slabšajo, zmanjša pa se tudi debelina utrjenega filma. Najslabše lastnosti smo ugotovili pri preizkušancih, modificiranih pri 200 °C, pozitivno je izstopala le odpornost robov proti omočitvi z vodo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hrastov les, modifikacija lesa, površinski premazi, vodni laki, poliuretanski laki, odpornost
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[A. Šuštar]
Leto izida:2008
Št. strani:X, 54 f.
PID:20.500.12556/RUL-333 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*829.1
COBISS.SI-ID:1681033 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:4549
Število prenosov:329
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Modified wood for kitchen furniture elements : visokošolski strokovni študij
Izvleček:
Kitchen furniture producer wants to introduce thermally modified wood into their regular production. Thermal modification of wood increases its dimensional stability and influences its colour, so there would be no need to stain it. However, there are questions, whether the classical waterborne coating systems are compatible with the modified substrates, and how the properties of modified wood influence characteristics of the system. Some properties: thickness, adhesion, resistance against impact and scratching, and resistance of edges against water of strengthened films of waterborne and polyurethane coatings were tested on untreated and in vacuum thermally modified (temperatures: 150 °C and 200 °C) oak wood; colour and gloss. It was found out that waterborne coatings showed low resistance against mechanical injuries, the type of the substrate influenced the thickness of strengthened film strongly, so as gloss, and properties of surface system. These properties get worse with too high a temperature of modification, also thickness of strengthened film reduces. The worst properties were found in wood samples, modified at 200 °C, the only exception being the resistance of edges against watering.

Ključne besede:oak wood, wood modification, surface coatings, waterborne finishes, polyurethane coatings, resistance

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj