izpis_h1_title_alt

Vpliv branik hrastovine na naravno odpornost proti glivam razkrojevalkam : diplomsko delo
ID Fabčič, Blaž (Avtor), ID Humar, Miha (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Oven, Primož (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,53 MB)
MD5: F3C7A93256C0B994329D8B5018DDC3BC
PID: 20.500.12556/rul/d4452172-8a01-447c-ade0-c1acd0224708

Izvleček
Hrastovino uvrščamo med najbolj trajne slovenske lesne vrste. V literaturi in tudi na osnovi praktičnih izkušenj smo opazili, da naravna odpornost hrastovine močno niha. Do sedaj je večina strokovnjakov naravno odpornost hrastovine povezovala z vsebnostjo ekstraktivov. Dokazali so, da imajo ekstraktivi velik vpliv na naravno odpornost, vendar samo s tem parametrom niso mogli pojasniti razlik glede obnašanja vzorcev. Da bi ugotovili, kako na odpornost hrastovine vpliva širina branik oziroma gostota, smo, v skladu s standardom SIST EN 113, izdelali vzorce iz hrastovih desk različnih širin branik in jih izpostavili 5 vrstam gliv. Vzporednim vzorcem smo določili delež ekstraktivov, dušika, lignina, kemijsko analizo (FTIR) in barvo. Iz gravimetrično določene izgube mase in mikroskopske analize razkrojenih vzorcev lahko sklepamo, da so bili hrastovi vzorci iz ozkih branik bolj dovzetni na glivni razkroj kakor vzorci iz srednje širokih in širokih branik. Odpornost hrastovine s povprečno širino branik 0,77 mm je primerljiva z naravno odpornostjo bukovine. Poleg tega naši rezultati potrjujejo, da je vpliv ekstraktivov na naravno odpornost hrastovine zelo pomemben.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hrastovina, širina branik, gostota, lesne glive, razkroj, izguba mase, FTIR
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[B. Fabčič]
Leto izida:2008
Št. strani:XI, 77 f.
PID:20.500.12556/RUL-295 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*841
COBISS.SI-ID:1659017 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2014
Število ogledov:1678
Število prenosov:326
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of ring-widths on oak-wood natural durability against decay fungi : univerzitetni študij
Izvleček:
Oak-wood is considered as one of the most durable Slovenian domestic wood species. There were several reports about natural durability of products made of oak. In the past research on oak-wood durability, the most important factor influencing wood durability was assigned to extractives. It was proved that the extractives had a large influence on natural durability, nevertheless, just this parametre did not suffice to elucidate the differencesregarding the behaviour of samples. To find out if oak-wood durability can also be affected by ring-widths or density, oak-wood specimens were prepared from boards with different ring-widths, and exposed to 5 different fungal species, according to the EN 113 standard procedure. In parallel, extractives, nitrogen, lignin content, chemical properties (FTIR), and colour of the specimens were determined as well. From gravimetrically determined mass losses, and microscopy analysis of decayed specimens, it can be resolved that oak wood specimens with the narrowest rings are more susceptible to fungal decay than specimens made of average or wide ring-widths. Durability of oak-wood with average rings width of 0.77 mm is comparable to durability of beech-wood. Furthermore, our results indicate that influence of extractives on wood durability is important as well.

Ključne besede:oak wood, ring-width, density, wood fungi, decay, mass-loss, FTIR

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj