V poskusu smo preučevali vpliv dodatka lanenega olja v krmo na proizvodne lastnosti, maščobnokislinsko sestavo in oksidacijski status kuncev. Dvanajst kuncev slovenske mesne linije SIKA smo razdelili v dve skupini. Kontrolna skupina (n = 4) je uživala standardno krmo, poskusna skupina (n = 8) pa standardno krmo z dodatkom 9 % lanenega olja, ki smo ga nanesli na pelete. Kunce smo zaklali pri starosti 115 dni, 52 dni po začetku poskusa. V času poskusa smo zapisovali maso živali, prirast, zauživanje in izkoristek krme. Maščobnokislinsko sestavo mišic, maščobnega tkiva in jeter smo določili z in situ transesterifikacijo in kapilarno plinsko kromatografijo. Za določitev oksidacijskega statusa kuncev smo izmerili koncentracijo malondialdehida (MDA) v plazmi, jetrih in mišici. Rezultati so pokazali, da lahko z dodatkom lanenega olja v krmo kuncev povečamo dele n-3 večkrat nenasičenih maščobnih kislin (VNMK) v mišici, maščobnem tkivu in jetrih brez negativnih učinkov na proizvodne lastnosti. Dodatek lanenega olja je izboljšal maščobnokislinsko sestavo s povečanjem deleža VNMK in zmanjšanjem deleža nasičenih in enkrat nenasičenih maščobnih kislin, kar je znižalo tudi razmerje n-6/n-3 VNMK v vseh tkivih. Dodatek lanenega olja je značilno povečal koncentracijo MDA v plazmi, jetrih in mišici. Ker so VNMK zelo podvrene oksidaciji, so potrebne nadaljnje raziskave, v katerih se bo potrebno osredotočiti na zaščito živali in njihovih produktov pred lipidno oksidacijo z dodajanjem različnih naravnih antioksidantov v krmo.
|