Celostno ocenjevanje vplivov na okolje v kmetijski proizvodnji živil je sorazmerno mlada raziskovalna dejavnost. Trenutne metode, ki omogočajo ocenjevanje vpliva na okolje v sistemih proizvodnje in nadaljnega ravnanja s proizvodom, so t.i. input-autput računovodstvo, analize ekoloških sledi, ocenjevanje življenskega cikla, finančno ocenjevanje zunanjih vplivov na okolje, okoljska bilanca kmetije in obremenjevanje okolja zaradi transporta. Podrobne analize vpliva na okolje so drage, prav tako pa za izvedbo potrebujemo precej časa in specifičnih podatkov. S preliminarno identifikacijo kritičnih točk potencialnega obremenjevanja okolja pridobimo rezultate, ki so nam v pomoč pri določevanju obsega in ciljev analize in pri postavljanju mej preučevanega sistema. V tej študiji smo identificiarali postopke štirih modelnih proizvodnih linijah evropskih tradicionalnih živil (sir, pršut, pivo, cvetača) in na podlagi strokovnega znanja opravili izbiro kritičnih okoljskih točk. Pripravljen pregled smo opravili zaradi nadaljne uporabe v komercialni študiji ocenjevanja življenskega cikla. Menimo, da je opisani postopek mogoče uporabiti tudi za druge pristope presoje vplivov na okolje.
|