Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
The impact of hop freshness on kettle-hopped beers
ID
Rutnik, Ksenija
(
Avtor
),
ID
Ocvirk, Miha
(
Avtor
),
ID
Košir, Iztok Jože
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(4,88 MB)
MD5: 7BA6ACA4EE1A7D6C63632AA0E3A10D62
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2304-8158/12/23/4353
Galerija slik
Izvleček
Hops are an indispensable ingredient in beer, and the differences in their chemical composition impart the various tastes and aromas associated with different beers. However, during storage, hops undergo changes in their chemical composition. Here, the changes in aroma and bitterness of kettle-hopped beers were evaluated in an experiment conducted on three different hop varieties (Aurora, Celeia and Styrian Wolf) with five different hop storage index (HSI) values (0.3–0.7). Hops were added to boiling wort for 5, 45 and 90 min. Alpha-acids, iso-alpha-acids, humulinones, bitterness units and hop aroma compounds in the samples were chemically analysed. All samples also underwent sensorial analysis. The old hops were not problematic in terms of bitterness or early hopping time. However, later additions of old hops reduced the quality and intensity of the hop aroma. The limit value for use without negative consequences for kettle hopping was set at HSI 0.5 for Aurora and Celeia and HSI 0.6 for Styrian Wolf.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
hops
,
Humulus lupulus
,
aged hops
,
beer quality
,
hop storage index
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2023
Št. strani:
24 str.
Številčenje:
Vol. 12, iss. 23, art. 4353
PID:
20.500.12556/RUL-164836
UDK:
663:633.791
ISSN pri članku:
2304-8158
DOI:
10.3390/foods12234353
COBISS.SI-ID:
176531971
Datum objave v RUL:
13.11.2024
Število ogledov:
64
Število prenosov:
33
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Foods
Skrajšan naslov:
Foods
Založnik:
MDPI
ISSN:
2304-8158
COBISS.SI-ID:
512252472
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
hmelj
,
Humulus lupulus
,
postaran hmelj
,
kakovost piva
,
indeks staranja hmelja
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
603-1/2019-15
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
Z4-2655
Naslov:
Proučevanje vplivov staranja hmelja na lastnosti piva
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0242
Naslov:
Kemija in struktura bioloških učinkovin
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj