izpis_h1_title_alt

Vplivi na kakovost mleziva pri kravah molznicah
ID Nemec, Marina (Avtor), ID Klopčič, Marija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,44 MB)
MD5: D4846C8D15C3724F14809330D9DF88A3

Izvleček
Novorojeno tele je zaradi neprepustnosti placente brez imunskega sistema, zato je kakovostno mlezivo ključno za pasivno zaščito teleta, v prvih dneh življenja. Mlezivo se precej razlikuje po sestavi v primerjavi z mlekom. Vsebuje veliko Ig, predvsem IgG, beljakovin, maščob, mineralov in vitaminov. Novorojeno tele mora čimprej po rojstvu zaužiti vsaj 3 litre kakovostnega mleziva. S tem zagotovimo uspešen pasivni transport Ig. Na kakovost mleziva vplivajo številni dejavniki, kot so pasma, starost krave – zaporedna laktacija, prehrana krav v času presušitve, okolje, sezona telitve, dolžina presušitve in iztekanje mleziva med telitvijo. Kakovost mleziva oziroma vsebnost Ig v mlezivu lahko ugotavljamo s pripomočki kot so kolostrometer, refraktometer in digitalni refraktometer. Ocenimo pa ga lahko tudi vizualno, kar pa ni zanesljivo. Na osnovi znane kakovosti mleziva se odločimo ali je mlezivo primerno za napajanje novorojenih telet ali ne. Za namen diplomske naloge smo na domači kmetiji spremljali kakovost mleziva pri 13 kravah pri prvih 10 molžah po telitvi. Ugotovili smo, da so bile najvišje vrednosti za imunoglobuline ugotovljene pri prvi molži po telitvi. Potem pa so se vrednosti imunoglobulinov zelo hitro zmanjševale z vsako naslednjo molžo. V našem primeru so najvišje vsebnosti imunoglobulinov imele krave križanke.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:govedo, krave molznice, mlezivo, kakovost, dejavniki
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-162525 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:210417155 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:25.09.2024
Število ogledov:63
Število prenosov:6
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influences on the quality of colostrum in dairy cows
Izvleček:
The newborn calf is born without an immune system due to the impermeability of the placenta, making high-quality colostrum crucial for the passive protection of the calf in the first days of life. Colostrum differs significantly in composition compared to milk. It contains high levels of immunoglobulins (Ig), primarily IgG, along with proteins, fats, minerals, and vitamins. The newborn calf must consume at least 3 litres of high-quality colostrum as soon as possible after birth. This ensures the successful passive transfer of immunoglobulins. Several factors affect colostrum quality, such as breed, cow age – parity, cow nutrition during the dry period, environment, calving season, dry period length, and colostrum leakage during calving. The quality of colostrum, or its Ig content, can be assessed using tools like a colostrometer, refractometer, or digital refractometer. Visual assessment is also possible, though not reliable. Based on the known quality of colostrum, we can decide whether it is suitable for feeding newborn calves. For the purpose of this thesis, we monitored colostrum quality of 13 dairy cows on a family farm during the first 10 milkings after calving. We found that the highest immunoglobulin levels were detected during the first milking post-calving. Immunoglobulin levels then rapidly decreased with each subsequent milking. In our study, the highest immunoglobulin content was found in crossbred cows.

Ključne besede:cattle, dairy cows, colostrum, quality, factors

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj