izpis_h1_title_alt

Hidrogeli na osnovi ciklodekstrina in izbranih polisaharidov
ID Damjanović, Andrijana (Avtor), ID Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Poklar Ulrih, Nataša (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (9,50 MB)
MD5: 4A62C3F33CAC4A734C6108F5A1E40976

Izvleček
Napredni nosilni materiali za mikrokapsulacijo so manj dostopni za uporabo v živilski industriji. V delu smo se osredotočili na nove nosilce na osnovi beta ciklodekstrina in alginata. Uporabili smo nativni ciklodekstrin, ki smo ga funkcionalizirali s citronsko kislino in maleinsko kislino. Ciklodekstrin citrat smo okarakterizirali s pomočjo spektrometrskih ter morfoloških tehnik, medtem ko smo ciklodekstrin maleat okarakterizirali s spektroskopijsko metodo NMR. Preizkusili smo kombinacijo ciklodekstrinov, alginata ter zamreževalnih sredstev za oblikovanje hidrogelov. Preverili smo kako vrsta in koncentracija gradnikov vplivata na oblikovanje in na časovno dinamiko želiranja hidrogelov. S FTIR spektroskopijo smo potrdili nastanek estrske vezi med ciklodekstrinom in citronsko kislino. Z metodama NMR in MS smo opredelili molekuli ciklodekstrin citrata (stopnja funkcionalizacije 1) in maleata (stopnja funkcionalizacije 3). Med procesom želiranja smo opazili, da vključki ciklodekstrin citrata in maleata v alginatni gel upočasnjujejo želiranje. Prisotnost ciklodekstrinov v hidrogelih alginata zmanjša območje linearnosti viskoelastičnosti. Z UV-vis spektrometrijo smo ugotovili podoben potek in obseg sproščanja vseh treh oblik ciklodekstrinov iz mikrokroglic (od 12 do 17 % v 28 urah). Nadaljnje raziskave hidrogelov s še nižjimi koncentracijami ciklodekstrinov, bi na podlagi naših raziskav, podale še podrobnejše informacije o strukturnih lastnostih na novo pridobljenih materialov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hidrogeli, alginat, ciklodekstrini, beta-ciklodekstrin, beta-ciklodekstrin citrat, beta-ciklodekstrin maleat, viskoelastične meritve, želiranje, mikrokapsulacija
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[A. Damjanović]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-162303 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664.0:544.773.432:615.014.6
COBISS.SI-ID:208437763 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.09.2024
Število ogledov:89
Število prenosov:40
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Hydrogels based on cyclodextrin and selected polysaccharides
Izvleček:
Advanced carrier materials for microencapsulation are rarely available for use in the food industry. In this thesis, we focused on developing new carrier materials based on beta-cyclodextrin and alginate. We used native cyclodextrin, on which we performed functionalization with citric and maleic acid. Cyclodextrin citrate was characterised via spectrometric and morphological techniques, while cyclodextrin maleate was characterized by NMR spectroscopy. We tested combinations of cyclodextrins, alginate and crosslinking agents for hydrogel formation. We examined how types and concentrations of components affected gel formation and time-dependant gelation behaviour. FTIR spectroscopy confirmed newly formed ester bond between beta-cyclodextrin and citric acid. NMR spectroscopy and mass spectrometry identified molecules of cyclodextrin citrate (degree of substitution 1) and maleate (degree of substitution 3). During gelation, the cyclodextrin citrate and maleate slowed down the alginate gelation process. Presence of cyclodextrin compounds in alginate hydrogel reduces the range of linear viscoelasticity. UV-vis spectrometry indicated a similar release pattern and release range of all three forms of cyclodextrins from microspheres (from 12 to 17 % in 28 hours). Based on our research, it would be also prudent to further study lower cyclodextrin concentrations, to gain additional information on structure and gelation characteristics of the newly obtained materials.

Ključne besede:hydrogels, alginate, cyclodextrins, beta-cyclodextrin, beta-cyclodextrin citrate, beta-cyclodextrin maleate, viscoelasticity measurement, gelation, encapsulation

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj