izpis_h1_title_alt

Encimsko katalizirana tvorba kovalentno povezanih dimerov cisteinske proteaze ksilelain
ID Poljanšek, Aleš (Avtor), ID Novinec, Marko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (744,89 KB)
MD5: B9E9A0C2DEAED928AA88B9BDA469EA67

Izvleček
Oligomerni proteini so proteini, sestavljeni iz več polipeptidnih verig. Med encimi prevladujejo homodimeri, tj. dimeri, kjer sta obe podenoti enaki. S prečnim kovalentnim povezovanjem proteina lahko izboljšamo njegovo stabilnost, povečamo specifičnost in kompleksnost reakcij, dosežemo pa lahko tudi alosterične in kooperativne učinke, ki povečajo hitrost reakcije. Nespecifično oligomerizacijo proteinov lahko dosežemo na več različnih načinov, pri čemer se najpogosteje proteine kovalentno poveže s prečnimi povezovalci. Cilj diplomske naloge je bil prečno kovalentno povezati ksilelain, ki je ekstracelularna cisteinska proteaza, ki izhaja iz bakterije vrste Xylella fastidiosa. Rekombinantna ksilelaina z dodanim tirozinskim aminokislinskim ostankom in z dodanim cisteinskim aminokislinskim ostankom, izražena in izolirana iz E. coli, smo kovalentno povezali z uporabo tirozinaze. To je encim, ki oksidira tirozin v o-kinon, slednji pa nato reagira s tiolno skupino cisteinskega aminokislinskega ostanka. Kovalentno povezovanje ksilelaina s pomočjo tirozinaze se kljub našim poskusom optimizacije ni izkazala za učinkovito, poleg tega pa nam ni uspelo izolirati dimera ksilelaina, zato smo ksilelain kovalentno povezali še z uporabo SnoopLigaze, kjer smo s tem encimom povezali ksilelaina s SnoopTagJr in z DogTag oznako. Da bi preverili, ali ima približanje obeh podenot ksilelaina alosterične učinke, smo pri obeh pridobljenih dimerih ksilelaina izmerili še učinek heparina na aktivnost dimera. Dimer ksilelaina, kovalentno povezan s SnoopLigazo, ni bil aktiven, zato smo odvisnost aktivnosti dimera ksilelaina od koncentracije heparina merili v mešanici dimera, kovalentno povezanega s tirozinazo, in nezreagiranega ksilelaina. Izmerili smo, da je K$_{0,5}^h$ heparina 0,337 µg/mL, F$_\infty$ mešanice pa je 36,9 %.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Kovalentno povezovanje, ksilelain, tirozinaza, SnoopLigaza
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-161299 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:214203139 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:09.09.2024
Število ogledov:183
Število prenosov:20
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Enzyme-catalyzed formation of covalently cross-linked dimers of the cysteine peptidase xylellain
Izvleček:
Oligomeric proteins are proteins composed of multiple polypeptide chains. Among enzymes, homodimers are predominant, i.e., dimers where both subunits are identical. By cross-linking the protein covalently, we can improve its stability, increase specificity and complexity of reactions, and achieve allosteric and cooperative effects that enhance reaction rates. Non-specific oligomerization of proteins can be achieved in various ways, most commonly by covalently linking proteins with cross-linkers. The goal of this thesis was to covalently link xylelain, an extracellular cysteine protease originating from the bacterium Xylella fastidiosa. Recombinant xylelain, with an added tyrosine amino acid residue and an added cysteine amino acid residue, expressed and isolated from E. coli, was covalently linked using tyrosinase. It is an enzyme that oxidizes tyrosine to o-quinone, which then reacts with the thiol group of the cysteine amino acid residue. Despite our optimization efforts, covalent linking of xylelain using tyrosinase was not effective, and we were also unable to isolate the xylelain dimer. Therefore, we additionally covalently linked xylelain using SnoopLigase, where we used this enzyme to link xylelain with the SnoopTagJr and DogTag labels. To determine whether the proximity of the two xylelain subunits has allosteric effects, we measured the effect of heparin on the activity of the obtained xylelain dimers. The xylelain dimer covalently linked with SnoopLigase was not active, so we measured the dependence of xylelain dimer activity on heparin concentration in a mixture of the dimer covalently linked with tyrosinase and unreacted xylelain. We measured that the K$_{0,5}^h$ of heparin is 0.337 µg/mL, and the F$_\infty$ of the mixture is 36.9%.

Ključne besede:Covalent bonding, Xylellain, tyrosinase, SnoopLigase.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj