Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Aspects of quercetin stability and its liposomal enhancement in yellow onion skin extracts
ID
Osojnik Črnivec, Ilja Gasan
(
Avtor
),
ID
Skrt, Mihaela
(
Avtor
),
ID
Polak, Tomaž
(
Avtor
),
ID
Šeremet, Danijela
(
Avtor
),
ID
Mrak, Polona
(
Avtor
),
ID
Komes, Draženka
(
Avtor
),
ID
Vrhovšek, Urška
(
Avtor
),
ID
Poklar Ulrih, Nataša
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(5,50 MB)
MD5: 66FFE77349598EDF0A0E8DAAB80A83E8
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814624019976
Galerija slik
Izvleček
Quercetin is a flavonoid that occurs in many types of fruit and vegetables and is stable for no longer than 4.5 h in the investigated pH range (6.0–8.0), even at 4 °C in the dark. At higher temperatures, the degradation/oxidation process is much faster. Simple but effective proliposomal encapsulation was used to protect the quercetin from environmental conditions such as pH. With this approach, 65 to 90% of pure quercetin and quercetin-rich onion extract was kept after >60 days under conditions that favoured its oxidation (pH 7.4). In addition, the encapsulated quercetin decreases the lipid peroxidation induced by pulsed UV light by >50%. At a mass ratio of 1:100 quercetin to lipids (w/w), the liposomes remained intact in solutions for six months. Quercetin in lipid bilayers simultaneously protects the unsaturated lipids from peroxidation.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
quercetin
,
quercetin-rich onion extract
,
stability
,
encapsulation
,
liposomes
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2024
Št. strani:
10 str.
Številčenje:
Vol. 459, art. 140347
PID:
20.500.12556/RUL-159519
UDK:
664.0+641.1:635.25:615.014.6
ISSN pri članku:
0308-8146
DOI:
10.1016/j.foodchem.2024.140347
COBISS.SI-ID:
200854275
Datum objave v RUL:
11.07.2024
Število ogledov:
292
Število prenosov:
69
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Food chemistry
Skrajšan naslov:
Food chem.
Založnik:
Elsevier
ISSN:
0308-8146
COBISS.SI-ID:
6385415
Licence
Licenca:
CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:
Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
čebula
,
čebulni olupki
,
kvercetin
,
enkapsulacija
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0121
Naslov:
Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi
Financer:
HRZZ - Croatian Science Foundation
Številka projekta:
IP-2018-01-9717
Naslov:
Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
I0-0022
Naslov:
Mreža raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani (MRIC UL)
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
I0-0004
Naslov:
Infrastrukturni program NIB
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj