izpis_h1_title_alt

Aspects of quercetin stability and its liposomal enhancement in yellow onion skin extracts
ID Osojnik Črnivec, Ilja Gasan (Avtor), ID Skrt, Mihaela (Avtor), ID Polak, Tomaž (Avtor), ID Šeremet, Danijela (Avtor), ID Mrak, Polona (Avtor), ID Komes, Draženka (Avtor), ID Vrhovšek, Urška (Avtor), ID Poklar Ulrih, Nataša (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,50 MB)
MD5: 66FFE77349598EDF0A0E8DAAB80A83E8
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814624019976 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Quercetin is a flavonoid that occurs in many types of fruit and vegetables and is stable for no longer than 4.5 h in the investigated pH range (6.0–8.0), even at 4 °C in the dark. At higher temperatures, the degradation/oxidation process is much faster. Simple but effective proliposomal encapsulation was used to protect the quercetin from environmental conditions such as pH. With this approach, 65 to 90% of pure quercetin and quercetin-rich onion extract was kept after >60 days under conditions that favoured its oxidation (pH 7.4). In addition, the encapsulated quercetin decreases the lipid peroxidation induced by pulsed UV light by >50%. At a mass ratio of 1:100 quercetin to lipids (w/w), the liposomes remained intact in solutions for six months. Quercetin in lipid bilayers simultaneously protects the unsaturated lipids from peroxidation.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:quercetin, quercetin-rich onion extract, stability, encapsulation, liposomes
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2024
Št. strani:10 str.
Številčenje:Vol. 459, art. 140347
PID:20.500.12556/RUL-159519 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664.0+641.1:635.25:615.014.6
ISSN pri članku:0308-8146
DOI:10.1016/j.foodchem.2024.140347 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:200854275 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.07.2024
Število ogledov:292
Število prenosov:69
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Food chemistry
Skrajšan naslov:Food chem.
Založnik:Elsevier
ISSN:0308-8146
COBISS.SI-ID:6385415 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:čebula, čebulni olupki, kvercetin, enkapsulacija

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0121
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:HRZZ - Croatian Science Foundation
Številka projekta:IP-2018-01-9717
Naslov:Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:I0-0022
Naslov:Mreža raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani (MRIC UL)

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:I0-0004
Naslov:Infrastrukturni program NIB

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj