Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
TV cooking shows—consumer entertainment or education?
ID
Ovca, Andrej
(
Avtor
),
ID
Žižek, Nastja
(
Avtor
),
ID
Jevšnik Podlesnik, Mojca
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,24 MB)
MD5: 3281631AD441A363C216A3C793B7E155
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfs.13108
Galerija slik
Izvleček
The current observational study aims to determine the extent to which main food safety principles are addressed in Slovenian cooking shows and whether the type of main actor or television channel significantly impacts adherence to good hygiene practices. In general, our results show that food handling presented to the audience in Slovenian TV cooking shows often deviates from the main food safety recommendations. A comparison between amateur and professional chefs has shown notable but statistically insignificant differences. While in the area of personal hygiene, more deviations were found among amateur than among professional chefs (p = 0.011), we can observe the opposite in the area of preparation practices, albeit with insignificant difference (p = 0.884). The current study provides further evidence that there is a large gap between what viewers see and what they should have seen in television cooking shows from a food safety perspective.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
cooking shows
,
food safety
,
hygiene behavior
,
kitchen hygiene
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
ZF - Zdravstvena fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2024
Št. strani:
10 str.
Številčenje:
Vol. 44, iss. 2, art. e13108
PID:
20.500.12556/RUL-154823
UDK:
614.31:613
ISSN pri članku:
1745-4565
DOI:
10.1111/jfs.13108
COBISS.SI-ID:
187624963
Datum objave v RUL:
04.03.2024
Število ogledov:
620
Število prenosov:
53
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Journal of food safety
Založnik:
Wiley
ISSN:
1745-4565
COBISS.SI-ID:
517760025
Licence
Licenca:
CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:
Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
kuharske oddaje
,
varnost hrane
,
higiensko vedenje
,
higiena kuhinje
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0388
Naslov:
Mehanizmi varovanja zdravja
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj