izpis_h1_title_alt

TV cooking show - consumer entertainment or education?
ID Ovca, Andrej (Avtor), ID Žižek, Nastja (Avtor), ID Jevšnik, Mojca (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,14 MB)
MD5: 58EB0DFA82AE48AB32DB41B4D3451983
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfs.13108 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
The current observational study aims to determine the extent to which main food safety principles are addressed in Slovenian cooking shows and whether the type of main actor or television channel significantly impacts adherence to good hygiene practices. In general, our results show that food handling presented to the audience in Slovenian TV cooking shows often deviates from the main food safety recommendations. A comparison between amateur and professional chefs has shown notable but statistically insignificant differences. While in the area of personal hygiene, more deviations were found among amateur than among professional chefs (p = 0.011), we can observe the opposite in the area of preparation practices, albeit with insignificant difference (p = 0.884). The current study provides further evidence that there is a large gap between what viewers see and what they should have seen in television cooking shows from a food safety perspective.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:cooking shows, food safety, hygiene behavior
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2024
Št. strani:10 str.
Številčenje:Vol. 44, iss. 2, art. e13108
PID:20.500.12556/RUL-154823 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:614.31:613
ISSN pri članku:1745-4565
DOI:10.1111/jfs.13108 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:187624963 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:04.03.2024
Število ogledov:114
Število prenosov:13
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Journal of food safety
Založnik:Blackwell
ISSN:1745-4565
COBISS.SI-ID:517760025 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY-NC 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons, ki prepoveduje komercialno uporabo, vendar uporabniki ne rabijo upravljati materialnih avtorskih pravic na izpeljanih delih z enako licenco.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kuharske oddaje, varnost hrane, higiensko vedenje, higiena kuhinje

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0388
Naslov:Mehanizmi varovanja zdravja

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj