izpis_h1_title_alt

Elektronski nos za spremljanje kakovosti živil
ID Rus, Matej (Avtor), ID Trebar, Mira (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,13 MB)
MD5: 2F65C66A0C173B8E78D5A65B289DD24A

Izvleček
Elektronski nos je ena od uporabnih rešitev za nadzor kakovosti živil, ki jo običajno določajo izkušeni preizkuševalci s pomočjo vonja. V diplomski nalogi smo zasnovali in izdelali prototipni sistem, ki ga sestavljata senzorski modul in Android aplikacija E-nose. Na mikrokrmilnik Arduino Nano so povezani senzor za temperaturo in vlago DHT22 ter plinski senzorji MQ-3, MQ-135, MQ-136, MQ-138, ki omogočajo enostavno spremljanje zorenja sadja in ugotavljanje svežine živil. Za nadzor delovanja, zajem, shranjevanje in prikaz meritev skrbi Android aplikacija E-nose, ki na mobilni napravi komunicira s senzorskim modulom preko 'bluetooth' povezave. Meritve so predstavljene z grafi tako med izvajanjem meritev, kakor tudi po zaključenem poskusu. Omogočen je tudi izvoz podatkov v datoteki .csv. Delovanje elektronskega nosu smo preverili z analizo zorenja marelic in nektarin. V različnih temperaturnih pogojih, kot sta soba in hladilnik, smo jih testirali deset dni. Pridobili smo zanimive rezultate, ki prikazujejo zaznavanje lažje hlapnih spojin, med katerimi je najpomembnejši alkohol.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Elektronski nos, mikrokrmilnik, senzorji, "bluetooth", kakovost živil
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FRI - Fakulteta za računalništvo in informatiko
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-152611 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:32099843 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.11.2023
Število ogledov:466
Število prenosov:66
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Electronic nose for food quality monitoring
Izvleček:
Electronic nose is one of useful solutions for measuring food quality, which is usually done by trained people using smell. In this thesis we designed and created a prototype system consisting of a sensor module and Android application named E-nose. The Arduino Nano is connected to a sensor for temperature and humidity DHT22 and gas sensors MQ-3, MQ-135, MQ-136 and MQ-138 that allow easy monitoring of fruit ripening and the freshness of food. For capturing, saving and displaying data is used Android application E-nose, that communicates with the sensor module over bluetooth. While capturing data is displayed on a live chart and later on when capture is completed on a static chart. It is also possible to export data in .CSV file. The electronic nose was tested by making experiments on apricots and nectarines that were stored at different temperatures for ten days. We got interesting results for the gasses from which the most concentrated was alcohol.

Ključne besede:Electronic nose, microcontroller, sensors, bluetooth, food quality

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj