izpis_h1_title_alt

Raba travinja za prirejo senenega mesa in mleka
ID Mozetič, Mark (Avtor), ID Vidrih, Matej (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,62 MB)
MD5: 09E065670F659F9D6B8FF69E98926AB8

Izvleček
Pred začetkom intenzivnega razvoja kmetovanja, sta bila paša in seno poglavitna krma pri reji prežvekovalcev. S tehnološkim razvojem kmetijstva ter hlevskim načinom živinoreje pa so prišle v ospredje obrokov za prežvekovalce silaže, najprej travna in potem koruzna. S prepričanjem da imajo silaže boljšo hranilno vrednost kot suha voluminozna krma. Dandanes pa lahko zaradi sodobnih načinov sušenja pridelamo tudi mrvo višje kakovosti ter energijske vrednosti in tako sta silaža in mrva iz enakega izhodnega materiala enakovredni krmi v prehrani prežvekovalcev. Slovenija je ena redkih Evropskih držav, v kateri se travniško krmo tudi suši, nekoč na tleh, danes pa na sušilnih napravah, to pa predvsem zaradi naravnih danosti. Vendar je kakovost take mrve v Sloveniji nekoliko slabša kot v tujini, to pa zaradi podatka, da le 1/3 kmetij razpolaga s sušilnimi napravami. Pri spravilu sena smo zelo odvisni od vremenskih razmer, poleg tega pa na kakovost sena močno vpliva sestava travne ruše, čas košnje, gnojenje, nega travinja in same nastavitve strojev za spravilo. Zato je pridelati kakovostno seno nekoliko težje kot silažo. Zaradi večjih stroškov priprave krme, so odkupne cene senenih produktov višje in tako je lahko ta način reje konkurenčen preostalim.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:živinoreja, prehrana živali, travinje, seno, seneno meso, seneno mleko
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-150707 Povezava se odpre v novem oknu
ISBN:166157059
Datum objave v RUL:22.09.2023
Število ogledov:557
Število prenosov:55
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Use of grassland for hay meat and milk production
Izvleček:
Before the beginning of the intensive development of agriculture, pasture and hay production were the main feeds in ruminant breeding. With the technological development of agriculture and the feeding of large and small ruminants indoors, silages, first grass and then corn, came to the forefront of rations for ruminants. Silages were believed to have better nutritional value than dry grass feed. Nowadays, thanks to modern drying methods, we can also produce dry fodder of higher quality and energy value, so silage and dry fodder from the same raw material are equivalent feeds in the diet of ruminants. Slovenia is one of the few European countries where the cut fodder is also dried, previously on the ground and now in hay dryers, mainly due to natural conditions. However, the quality of this dried fodder in Slovenia is lower than abroad, as only 1/3 of the farms have drying facilities. When harvesting hay, we are strongly dependent on weather conditions, and the quality of hay is also strongly influenced by the composition of the sward, the mowing time and the mowing machines, fertilization, grassland maintenance and the settings of the harvesting machines themselves. Therefore, producing quality hay is somewhat more difficult than producing silage. Due to the higher cost of forage preparation, the purchase prices for hay products are higher, so this method of cultivation can be competitive.

Ključne besede:animal breeding, animal nutrition, grassland, hay meat, hay milk

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj