izpis_h1_title_alt

Možnosti ekološke pridelave zelenjave v občini Komen
ID Štrukelj, Mija (Avtor), ID Kacjan Maršić, Nina (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,84 MB)
MD5: 8C04760BF3118B3C6B12892097EDA58D

Izvleček
V diplomski nalogi so predstavljene glavne prednosti in omejitve za ekološko usmerjeno pridelavo zelenjave v občini Komen na Krasu. Iz obdelanih statističnih podatkov zbranih na spletnih portalih RS smo ugotovili, da je v občini za kmetijsko pridelavo namenjenih okoli deset odstotkov zemljišč. Območje občine Komen je področje z zahtevnimi razmerami za pridelavo zelenjave, kjer suša predstavlja enega od večjih izzivov. Kmetje so zato primorani izbrati manj zahtevne rastline in take, ki jim višje temperature ne povzročajo prevelike škode. Mednje poleg posameznih vrst zelenjadnic spadajo tudi zelišča in zdravilne rastline, ki lahko predstavljajo dodaten vir prihodka na kmetiji. Ker na območju prevladuje ekstenzivno kmetijstvo je ekološki način kmetovanja smiseln, saj so pri tem načinu obremenitve na okolje manjše in ukrepi bolj trajnostno naravnani s čimer ohranjamo biotsko pestrost in krajinsko značilnost tega okolja. V nalogi je kot primer dobre prakse predstavljena ekološka kmetija Brinjevka, ki deluje kot socialno podjetje in zaposluje težje zaposljive ljudi. Uspešno poslovanje kmetije je kazalec, da je z ustreznim pristopom tudi na Krasu mogoče pridelovati ekološko zelenjavo vrhunske kakovosti.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Vrtnarstvo, zelenjava, ekološka pridelava, ekološka kmetija, občina Komen
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-149609 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:163868931 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.09.2023
Število ogledov:1368
Število prenosov:151
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Possibilities of organic vegetable production in the municipality of Komen
Izvleček:
The thesis presents the main advantages and limitations of organic vegetable production in the municipality of Komen. According to the statistical data collected from various official websites of the Republic of Slovenia, the municipality devotes about ten percent of its area to agricultural production. The municipality of Komen is an area with difficult conditions for agricultural production, where among other things, drought is a major challenge. Farmers are therefore forced to choose less demanding crops in their range of agricultural products, which are not so affected by the higher temperatures. Besides these include herbs and medicinal plants, which bring farms additional income. Due to the extensive agriculture that is prevalent in the area, organic farming makes sense as this type of agriculture is characterized by having less impact on the environment through more sustainably oriented measures. This allows for the preservation of biodiversity and the area's distinctive features. As an example of good agriculture practice, the 'Brinjevka'- organic farm is presented, which functions as a social enterprise and employs people at high risk of unemployment. The successful operation of the farm is an indicator of an appropriate approach that allows the production of high-quality organic products even in the Karst.

Ključne besede:Gardening, vegetable, organic production, organic farm, municipiality of Komen

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj