izpis_h1_title_alt

Analiza sistema za avtomatsko vlaženje v vitrini za shranjevanje vina
ID Modrijan, Marjeta (Avtor), ID Kitanovski, Andrej (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka. Vsebina dokumenta nedostopna do 31.08.2024.
MD5: 0532B7455763AAB91848AEABAB16E9C6

Izvleček
Dolgoročno shranjevanje vina zahteva posebne pogoje, kot so ustrezna temperatura, relativna vlažnost, odsotnost vibracij in odsotnost UV svetlobe. Za preprečevanje degradacije vina pred odprtjem je nujno vzdrževanje relativne vlažnosti, priporočene vrednosti pa se gibljejo med 60% in 70%. Razvili smo sistem za avtomatsko vlaženje, ki ne zahteva spremljanja in aktivnega posredovanja uporabnika, kar predstavlja ključno prednost pred ostalimi proizvajalci na trgu. Zasnovali smo rešitev z uporabo dodatnega cevno-lamelnega uparjalnika, ki je povezan v obstoječ hladilni sistem, na njem pa se nabira vlaga iz okolice v obliki sreža. Pripravili smo prototipni vzorec ter v klimatski komori izvedli eksperimentalne preizkuse. Ugotovili smo, da je optimalen čas delovanja uparjalnika 75 minut, čemur sledi 15 minut prekinitve, da se srež stali in odteče v notranjost vitrine. Masa akumulirane vode se linearno povečuje z višanjem hitrosti vrtenja kompresorja hladilnika. Preizkusili smo koncept za enakomerno razdelitev vode v vsa tri območja vitrine, pri čemer smo ugotovili, da se voda ne nabira enakomerno po dolžini uparjalnika. Potrdili smo koncept delovanja ter podali predloge za nadaljnje delo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vitrina za shranjevanje vina, relativna vlažnost, parno-kompresijski hladilni sistem, sreženje, izhlapevanje, vlaženje
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Modrijan]
Leto izida:2023
Št. strani:XXII, 62, [3] str.
PID:20.500.12556/RUL-148988 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:628.853.3:663.256.2(043.2)
COBISS.SI-ID:168071683 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.09.2023
Število ogledov:302
Število prenosov:0
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of an automatic humidification system in a wine climate cabinet
Izvleček:
Long-term wine bottle storage requires special conditions such as temperature, relative humidity, prevention of vibration, and absence of UV rays. Appropriate relative humidity levels should be maintained to prevent wine degradation. Values between 60% and 80% are recommended. An automatic humidification system was developed that does not require user monitoring or active participation, which represents a key advantage over other accessible wine climate cabinets. A solution using a fin-tube evaporator to collect water from frost was constructed. It was integrated into the existing vapor-compression system. A prototype sample of the wine climate cabinet was prepared. Experimental testing was done in a climate chamber. It was concluded that the optimal time for collecting frost is 75 minutes, which is followed by a 15-minute break to ensure the frost has melted and passed into the cabinet. The mass of accumulated water is linearly increased by increasing the speed of the compressor of the cabinet. A concept for distributing water into three equal parts was tested and confirmed, during which we established, that frost is not evenly distributed throughout the evaporator. The functioning of the concept was confirmed and propositions for future work were suggested.

Ključne besede:wine climate cabinet, relative humidity, vapor-compression refrigeration system, frosting, evaporation, humidification

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj