izpis_h1_title_alt

Določevanje viskoznosti gelov z rotacijskim viskozimetrom
ID Cimermančič, Sara (Avtor), ID Hribar Lee, Barbara (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,69 MB)
MD5: 89B189675E2D6DC8ECB97CAF94F92196

Izvleček
Želatina se uporablja kot gostilo v živilskih, farmacevtskih in ostalih industrijah. Zaradi tega razloga je še toliko bolj pomembno, da se seznanimo, kako lahko s spreminjanjem viskoznosti vplivamo na njeno teksturo in želirno sposobnost. Viskoznost želatine je bila izmerjena s pomočjo rotacijskega viskozimetra ter določena z uporabo matematičnih modelov. Na viskoznost lahko vpliva več dejavnikov, kot so; različna koncentracija želatine, uporaba različnih topil v raztopini, uporaba različnih vrst želatine … Opazno pa je tudi spreminjanje viskoznosti glede na čas. Vsi ti dejavniki so nam v pomoč pri določanju viskoznosti želatine, ki zadošča našim potrebam.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:želatina, viskoznost, kolagen, rotacijski viskozimeter
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-148406 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:162824707 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:22.08.2023
Število ogledov:186
Število prenosov:36
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of the viscosity of gels with a rotational viscometer
Izvleček:
Gelatin is used as a thickener in the food, pharmaceutical and other industries. Because of this reason, it is even more important to understand how we can influence its texture and gelling ability by modifying its viscosity. The viscosity of gelatin was measured using rotational viscometer and determined using mathematical models. Several factors can affect viscosity, such as different gelatin concentrations, the use of various solvents in the solutin, the use of different types of gelating and also noticeable changes in viscosity over time. All of these factors help us determine the viscosity of gelatin that meets our needs.

Ključne besede:gelatin, viscosity, collagen, rotational viscometer

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj