izpis_h1_title_alt

Differences in ratio of carbon stable Isotopes among barley grain milling fractions with various concentrations of beta-glucans
ID Levanič, Tom (Avtor), ID Cigić, Blaž (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor), ID Polišenská, Ivana (Avtor), ID Vaculová, Kateřina (Avtor), ID Pravst, Igor (Avtor), ID Kocjan Ačko, Darja (Avtor), ID Kreft, Ivan (Avtor)

URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/1420-3049/28/15/5738 Povezava se odpre v novem oknu
.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (888,97 KB)
MD5: 6E575D1D0AD814BDE9853D7F4C98EA02
Verzija: WoR

Izvleček
The grains of three barley varieties were milled and sieved to obtain respective milling fractions with a content of beta-glucans (b-G) from 1.4 to 10.7%. The enriched fraction obtained by the extraction and precipitation contained 24.7% of b-G. The differences between the ratio of stable C carbon isotopes were established. Milling fractions with coarse particles had more beta-glucans and a more negative ratio of δ 13C isotope in comparison to the respective intact barley grain. However, the enriched fraction had a less negative isotope ratio. So, it is not expected that the deviation from the stable isotope ratio of grain in milling fractions is the result of the content of b-G, but it depends on other barley grain constituents. In different parts of barley grain, there are substances with different stable isotope ratios, and by milling and sieving, they are assorted to the same milling fraction with most of the b-G. The method for determining the ratio of a stable carbon isotope in diverse barley grain fractions, applied in this investigation, is potentially opening the possibility for an additional method of screening the concentration of bioactive constituents in barley grain.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:beta-glucans, starch, barley, stable isotopes, nutrition, milling
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.01.2023
Leto izida:2023
Št. strani:Str. 1-8
Številčenje:Vol. 28, article no. ǂ5738
PID:20.500.12556/RUL-148217 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:577.2
ISSN pri članku:1420-3049
DOI:10.3390/molecules28155738 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:160452867 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.08.2023
Število ogledov:765
Število prenosov:20
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Molecules
Skrajšan naslov:Molecules
Založnik:MDPI
ISSN:1420-3049
COBISS.SI-ID:18462981 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:beta-glukani, škrob, ječmen, stabilni izotopi, prehrana, rezkanje

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0121-2018
Naslov:Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395-2019
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212-2017
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0107-2020
Naslov:Gozdna biologija, ekologija in tehnologija

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J4-3091-2021
Naslov:S spoznanji iz delovanja rastlin z učinkovitim privzemom mineralnih hranil do izboljšane preskrbe z minerali

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-7552-2016
Naslov:Optimizacija predelave ječmena in ajde za trajnostno pridobivanje živil z visoko uporabno vrednostjo.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj