Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Surface-active natural saponins. Properties, safety, and efficacy
ID
Fink, Rok
(
Avtor
),
ID
Filip, Sebastjan
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,96 MB)
MD5: 6FCD0300F157A277365B99C277AAC859
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09603123.2022.2043252
Galerija slik
Izvleček
In the future, cleaning products must fulfil the principles of green chemistry while maintaining efficacy against bacteria. This study aims to evaluate the detergent properties, ecotoxicity, and anti-biofilm potential of natural saponins compared to synthetic surfactants. We tested sodium dodecyl sulphate, quillaja saponin, escin, and sapogenin for emulsifying capacity, critical micelle concentration, ecotoxicity to yeast, and antibacterial and anti-biofilm potential against bacteria. The results show that the emulsifying capacities of quillaja saponin and sodium dodecyl sulphate are similar, while the critical micelle concentration for quillaja saponin is much lower. Furthermore, the antibacterial and antibiofilm potentials are much higher for quillaja saponin than for synthetic sodium dodecyl sulphate. Moreover, we have shown that natural saponins are less toxic to the S. cerevisiae than synthetic saponin is. All these facts indicate that quillaja is a suitable candidate to replace synthetic products as it meets the requirements of efficacy and safety.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
natural saponins
,
synthetic saponins
,
detergent properties
,
anti-biofilm potentials
,
antibacterial properties
,
ecotoxicity
,
hygiene
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
ZF - Zdravstvena fakulteta
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2023
Št. strani:
Str. 639–648
Številčenje:
Vol. 33, no. 7
PID:
20.500.12556/RUL-147518
UDK:
613:661.185.6
ISSN pri članku:
0960-3123
DOI:
10.1080/09603123.2022.2043252
COBISS.SI-ID:
106470915
Datum objave v RUL:
07.07.2023
Število ogledov:
989
Število prenosov:
107
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
International journal of environmental health research
Skrajšan naslov:
Int. j. environ. health res.
Založnik:
Taylor & Francis
ISSN:
0960-3123
COBISS.SI-ID:
512538137
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
BI-BA19-20-005
Naslov:
Natural extracts to combat microbial biofilm in the food industry
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj