izpis_h1_title_alt

Correlations of goat milk coagulation properties between dams and daughters
ID Kolenc, Borut (Avtor), ID Malovrh, Špela (Avtor), ID Paveljšek, Diana (Avtor), ID Rozman, Vita (Avtor), ID Simčič, Mojca (Avtor), ID Treven, Primož (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,06 MB)
MD5: 7AE701779045D40B9DFE7907CEA59416
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694623000638 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Goat milk coagulation properties (gMCP) are important trait for the cheesemaking industry but are rarely included in national breeding programs. In the present study, we monitored goat milk quality traits and gMCP of Slovenian Alpine goats within a single flock (N = 77), reared in the same common environment over three-year period. In addition, using pedigree data, we looked for correlations among dams, daughters (N = 32 pairs) and gMCP. Traditional gMCP measurements were introduced into a 4-parameter curd firmness over time (CF$_t$) model. Several gMCP parameters were associated with parity and stage of lactation. Most notably, estimated rennet coagulation time (RCT$_{eq}$), curd firmness at 15 (a$_{15eq}$) and 20 min (a$_{20eq}$) after rennet addition were strongly correlated between dams and their daughters. These results support further research of genetic parameters for gMCP and the inclusion of breeding value predictions for gMCP in national breeding programs.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:small ruminants, goats, milk, coagulation properties, dams, daughters, correlations
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2023
Št. strani:8 str.
Številčenje:Vol. 142, art. 105644
PID:20.500.12556/RUL-145078 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:636.39
ISSN pri članku:1879-0143
DOI:10.1016/j.idairyj.2023.105644 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:147365891 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:03.04.2023
Število ogledov:1072
Število prenosov:114
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:International dairy journal
Skrajšan naslov:Int. dairy j.
Založnik:Elsevier
ISSN:1879-0143
COBISS.SI-ID:47475459 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:drobnica, koze, mleko, lastnosti koagulacije, matere, hčere, korelacija

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0097
Naslov:Prehrana in mikrobna ekologija prebavil

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj