Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Correlations of goat milk coagulation properties between dams and daughters
ID
Kolenc, Borut
(
Avtor
),
ID
Malovrh, Špela
(
Avtor
),
ID
Paveljšek, Diana
(
Avtor
),
ID
Rozman, Vita
(
Avtor
),
ID
Simčič, Mojca
(
Avtor
),
ID
Treven, Primož
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,06 MB)
MD5: 7AE701779045D40B9DFE7907CEA59416
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694623000638
Galerija slik
Izvleček
Goat milk coagulation properties (gMCP) are important trait for the cheesemaking industry but are rarely included in national breeding programs. In the present study, we monitored goat milk quality traits and gMCP of Slovenian Alpine goats within a single flock (N = 77), reared in the same common environment over three-year period. In addition, using pedigree data, we looked for correlations among dams, daughters (N = 32 pairs) and gMCP. Traditional gMCP measurements were introduced into a 4-parameter curd firmness over time (CF$_t$) model. Several gMCP parameters were associated with parity and stage of lactation. Most notably, estimated rennet coagulation time (RCT$_{eq}$), curd firmness at 15 (a$_{15eq}$) and 20 min (a$_{20eq}$) after rennet addition were strongly correlated between dams and their daughters. These results support further research of genetic parameters for gMCP and the inclusion of breeding value predictions for gMCP in national breeding programs.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
small ruminants
,
goats
,
milk
,
coagulation properties
,
dams
,
daughters
,
correlations
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2023
Št. strani:
8 str.
Številčenje:
Vol. 142, art. 105644
PID:
20.500.12556/RUL-145078
UDK:
636.39
ISSN pri članku:
1879-0143
DOI:
10.1016/j.idairyj.2023.105644
COBISS.SI-ID:
147365891
Datum objave v RUL:
03.04.2023
Število ogledov:
1072
Število prenosov:
114
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
International dairy journal
Skrajšan naslov:
Int. dairy j.
Založnik:
Elsevier
ISSN:
1879-0143
COBISS.SI-ID:
47475459
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
drobnica
,
koze
,
mleko
,
lastnosti koagulacije
,
matere
,
hčere
,
korelacija
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0097
Naslov:
Prehrana in mikrobna ekologija prebavil
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj