izpis_h1_title_alt

Vpliv krme z večjo vsebnostjo maščobe na sestavo telesa pri mišjih linijah FLI in FHI
ID Brunčić, Ana (Avtor), ID Horvat, Simon (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Pirman, Tatjana (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,03 MB)
MD5: 6855BEE67E9C02FB3DAAB926CFF2DDEF

Izvleček
Cilj naloge je bil zbrati in analizirati podatke iz postopka krmljenja vitke linje miši (FHI) in debele linije miši (FLI). Liniji sta bili krmljeni z krmama, kjer ima ena večjo vsebnost maščob kot druga. Zanimalo nas je ali imata ta dva tipa krme vpliv na diferencialno prirast miši in maščobnih depojev v odvisnosti od genotipa. Debelost je povezana z rezistenco na inzulin. Raziskave kažejo, da imajo maščobna tkiva pomembno vlogo pri nastanku in napredovanju bolezni povezanih z debelostjo. Visok vnos maščob vodi do sprememb v presnovi v maščobnih tkivih, te pa povečajo raven prostih maščobnih kislin v krvi. V postopku smo uporabili 42 miši linij FHI in FLI (24 FHI, 18 FLI). Miši so bile vključene v postopek pri starosti 21-25 dni. Miši so bile ločene v dve skupini pri vsaki liniji in so dobivale dve vrsti krme. Ena skupina je dobivala krmo z nizko vsebnostjo maščobe (LFD). Druga skupina pa je dobivala krmo z visoko vsebnostjo maščob (HFD). Upoštevajoč dobljene rezultate, lahko sklepamo, da se genotipa v merjenih lastnostih nista razlikovala pri krmi LFD. Pri skupini, ki je bila krmljena z HFD krmo, pa je vpliv genotipa statistično značilen.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prehrana živali, maščobe, laboratorijske miši, linije, sestava telesa
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-141065 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:123005187 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:23.09.2022
Število ogledov:559
Število prenosov:38
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects of high fat diet content on body composition in FLI and FHI mouse lines
Izvleček:
The aim of this study was to collect and analyze data from an experiment in which we fed isocaloric diets to a lean line (FHI) and a fat line (FLI) of mice, but with different compositions-a high fat diet (HFD) and a low fat diet (LFD). We were interested in whether these two types of diets had an effect on the difference in growth of the mice and fat deposition depending on the genotype FHI or FLI. Obesity is associated with insulin resistance. Research shows that adipose tissue plays an important role in the development and progression of diseases related to obesity. High fat intake leads to changes in adipose tissue metabolism, increasing the level of free fatty acids in the blood, which has a negative effect on metabolism. We used 42 mice of the FHI and FLI lines (24 FHI, 18 FLI) for the procedure. The mice were enrolled in the study at 21-25 days of age. They were divided into two groups for each line. One group was fed low-fat diet and the other high fat diet. The results showed that the effect of genotype was not significant in the low-fat treatment. In the group fed high fat diet, we found statistically significant differences in the measured traits between FLI and FHI genotypes.

Ključne besede:animal nutrition, fat diet, laboratory mice, lines, body composition

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj