izpis_h1_title_alt

Razvoj metode digitalne verižne reakcije s polimerazo za ugotavljanje vsebnosti bakterije Lactobacillus rhamnosus LGG® v liofiliziranih probiotičnih izdelkih
ID Štangelj, Jan (Avtor), ID Dobnik, David (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Kastelic, Vanja (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,83 MB)
MD5: D373BF002CC605758EF486826BEF346F

Izvleček
Probiotični izdelki so sestavljeni iz živih mikroorganizmov, ki ob zastopanju v pravih količinah povzročajo pozitivne učinke na gostitelja. V procesu proizvodnje probiotičnih izdelkov je eden od parametrov zagotavljanja kakovostnih probiotičnih izdelkov količina zastopanih koristnih probiotičnih bakterij v probiotičnih izdelkih. Mikrobiološko testiranje kakovosti probiotičnih izdelkov sloni na tradicionalnih metodah, ki temeljijo na rasti mikroorganizmov v tekočih in trdnih hranilnih gojiščih. Metode so pogosto nezanesljive, z dolgimi časi inkubacije in slabo selekcijo med mikroorganizmi. Ena izmed mikrobioloških tehnik je metoda štetja na ploščah, ki se uporablja za določanje količine bakterij v probiotičnem izdelku. Razvoj gre v smeri uporabe natančnejših in bolj zanesljivih molekularnih metod. Potencialna metoda za ugotavljanje števila točno določenih probiotičnih bakterij je digitalna PCR. Metoda omogoča absolutno določanje števila bakterij v vzorcu probiotičnega izdelka na podlagi flurescence. Tekom razvoja smo tehniko optimizirali do te mere, da lahko določamo celokupno količino probiotičnih bakterij v probiotičnem izdelku. Nova metoda predstavlja potencialno orodje za določanje količine probiotičnih bakterij v probiotičnih izdelkih, vendar jo bo za vsesplošno uporabo potrebno optimizirati do te mere, da bomo lahko z njo razlikovali med živimi in mrtvimi probiotičnimi bakterijami.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Lactobacillus rhamnosus LGG®, dPCR, kopij/ µL, metoda štetja na plošči, qPCR, CFU
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[J. Štangelj]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-140039 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:577.2
COBISS.SI-ID:120988419 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:10.09.2022
Število ogledov:1155
Število prenosov:81
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Digital polymerase chain reaction method development for determination of Lactobacillus rhamnosus LGG® content in lyophilized probiotic products
Izvleček:
Probiotic products are composed of living microorganisms that, when present in the right quantity, have beneficial effects on the host. One of the parameters for the quality of probiotic products during their production is the amount of beneficial probiotic bacteria present in them. Microbiological testing of probiotic product quality is based on traditional methods that measure the growth of microorganisms in liquid and solid culture media. Traditional methods are often unreliable, have long incubation times, and provide poor differentiation between microorganisms. Plate counting method is one of the microbiological techniques used to determine the number of bacteria in a probiotic product. Novel microbiological tests are based on the use of more accurate and reliable molecular methods. One possible method for determining specific probiotic bacteria is digital PCR. It allows the determination of the absolute number of bacteria in a sample of a probiotic product based on fluorescence. We have optimized the technique to the point where we can determine the total amount of probiotic bacteria in a probiotic product. The method is a potential tool for determining the number of probiotic bacteria in probiotic products but needs to be optimized for general use so that it can distinguish between live and dead probiotic bacteria.

Ključne besede:Lactobacillus rhamnosus LGG®, dPCR, qPCR, copies/µL, method plate count, colony forming units

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj