izpis_h1_title_alt

Oleinska kislina: titracijske krivulje in tvorba dvoplasti
ID Trnovec, Lena (Avtor), ID Kogej, Ksenija (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,56 MB)
MD5: 9FA9BADB30EEAA2AF7D4B04AAA2344A4

Izvleček
Oleinska kislina s formulo C18H34O2H sodi med omega-9 maščobne kisline. Med naravnimi maščobnimi kislinami je najbolj razširjena. Sodeluje pri proizvodnji celične energije in drugih metabolnih funkcijah, zato je bistvena za človeško telo. Zelo pomembna je v prehrani, saj jo povezujejo z zmanjševanjem možnosti za krvno-žilne bolezni in poročajo celo, da preprečuje raka. Oleinska kislina lahko v določenih pogojih tvori lipidne vezikle, pri tem pa je ključno razmerje med njeno ionizirano in neionizirano obliko. V tem diplomskem delu bom pregledala obstoječo literaturo na te (in druge) teme. V laboratoriju pa bom določila titracijsko krivuljo za oleinsko kislino in pogledala, kakšen je njen vpliv na stabilnost lipidnih veziklov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:oleinska kislina, površinsko aktivne snovi, vezikli, potenciometrična titracija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-139805 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:127185667 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2022
Število ogledov:1006
Število prenosov:85
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Oleic acid: titration curves and bilayer formation
Izvleček:
Oleic acid is an omega-9 fatty acid with the formula C18H34O2H. It is the most common of the natural fatty acids. It is involved in the production of cellular energy and other metabolic functions and is therefore essential for the human body. It is very important in the diet because it reduces the risk of cardiovascular disease, and it was even reported to prevent cancer. Under certain conditions, oleic acid can form lipid vesicles, where the ratio between its ionized and non-ionized forms is the key factor. In this thesis, I will review the existing literature on these (and others) topics. In the laboratory, I will determine the titration curve for oleic acid and investigate its effects on the stability of lipid vesicles.

Ključne besede:oleic acid, surfactants, vesicles, potentiometric titration

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj