izpis_h1_title_alt

Analiza stanja prodaje mleka preko mlekomatov v Sloveniji
ID Tišler, Valerija (Avtor), ID Treven, Primož (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (922,98 KB)
MD5: 52F57940044C4570C45FC61A9309DDC7
.pdfPDF - Priloga, prenos (803,00 KB)
MD5: 32B767F1A924CACDBE217A38C40EDFF2

Izvleček
Uporaba mlekomatov je eden izmed načinov prodaje mleka. Kupec lahko na mlekomatu kupi surovo mleko, ki ga natoči v steklenico. Natančnih podatkov o količini prodanega mleka preko mlekomatov v Sloveniji praktično ni. V okviru diplomskega dela smo na podlagi podatkov iz registra Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) izvedli anonimno anketo, ki so jo rešili lastniki mlekomatov. Do konca leta 2021 je bilo v Sloveniji registriranih 107 mlekomatov. V letu 2021 se je število mlekomatov povečalo za največ in sicer za 8. Največ mlekomatov se nahaja v urbanem mestnem jedru, kjer je frekvenca ljudi velika. Kljub rasti števila mlekomatov, pa prodaja mleka v zadnjih petih letih stagnira. Količina prodanega mleka na posamezen mlekomat letno znaša med 14.000 in 16.000 litri. Prodaja mleka med delovniki se v povprečju ne razlikuje od prodaje med vikendi. Prodaja surovega mleka preko mlekomatov predstavlja tudi tveganje za potrošnika, saj surovo mleko lahko vsebuje patogene mikroorganizme, škodljive za človeka. Lastniki mlekomatov se tveganj pri takšnem načinu prodaje delno zavedajo. Zavedajo se, da mleko lahko vsebuje patogene mikroorganizme in da so higiena hleva, mlekomata in zdravje živali pomembni dejavniki, ki vplivajo na prisotnost patogenih mikroorganizmov v mleku. Ne zavedajo pa se, da lahko kljub higieni, mikrobiološkim analizam in pazljivosti, vseeno pride do kontaminacije mleka s patogenimi mikroorganizmi. Večina anketirancev bi namreč, kupcem priporočila pitje surovega mleka iz mlekomatov.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mleko, prodaja, mlekomati, Slovenija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-139733 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:120481283 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2022
Število ogledov:662
Število prenosov:77
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of the state of milk sales through milk vending machines in Slovenia
Izvleček:
The use of milk vending machines (MVM) is one of the ways to sell milk. There is practically no accurate data on the amount of milk sold through MVM in Slovenia. In this study, we conducted an anonymous survey of MVM owners based on data from the register of the Administration for Food Safety, Veterinary Sector and Plant Protection (UVHVVR). By the end of 2021, 107 MVM were registered in Slovenia. The increase was the highest in 2021, as the number of MVM increased by 8. Most MVM are located in the urban centre, where the frequency of people is high. Despite the growth in the number of MVM, milk sales have stagnated over the past five years. The amount of milk sold annually per MVM ranges from 14,000 to 16,000 litres. On average, weekday milk sales do not differ from weekend sales. The sale of raw milk by MVM also poses a risk to the consumer, as raw milk may contain pathogenic microorganisms harmful to humans. MVM owners are partially aware of these risks. They are aware that milk may contain pathogenic microorganisms and that the hygiene of the barn, the MVM, and the health of the animals are important factors affecting the presence of pathogenic microorganisms in milk. However, they are not aware that despite hygiene, microbiological analysis and vigilance, contamination of milk with pathogenic microorganisms can occur. In fact, the majority of respondents would recommend customers to drink raw milk from MVM.

Ključne besede:milk, sales, vending machines, Slovenia

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj