izpis_h1_title_alt

Potencial laktoferina pri obrambi pred okužbo s SARS-Cov-2
ID Bogovič Fizović, Iva (Avtor), ID Bogovič Matijašić, Bojana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,74 MB)
MD5: 67E6B90B7C62B3759D132A074E0D5A54

Izvleček
Čeprav so razvili cepivo proti bolezni COVID-19, množične imunizacije v svetovnem obsegu še dolgo ne bomo dosegli, dodatni izziv pa predstavljajo nove različice SARS-CoV-2 s povečano virulenco. Zato je potrebno iskati nove načine za preprečevanje in zdravljenje te bolezni. Med zanimivejšimi alternativnimi sredstvi za zdravljenje in preprečevanje bolezni COVID-19 omenjajo glikoprotein laktoferin, ki na različne načine deluje proti SARS-CoV-2. Njegovo delovanje je lahko protivirusno, pri čemer z vezavo na heparan sulfat proteoglikane na celični površini virusu prepreči vstop v gostiteljsko celico, imunomodulatorno, kjer z vezavo na celice prirojenega in pridobljenega imunskega sistema vpliva na njihovo delovanje, ter s privzemanjem železa, s čimer prepreči prekomerno obremenitev celice z železom, nastanek kisikovih reaktivnih radikalov in posledično ne-encimsko lipidno peroksidacijo, ki lahko vodi do feroptoze. Za zdravljenje COVID-19 bi lahko uporabili goveji laktoferin, saj se ne razlikuje od človeškega ter ga je enostavno pridobivati iz kravjega mleka ali sirotke. Laktoferin bi lahko vnesli v telo oralno, za kar bi bil potreben razvoj prave formulacije, ki omogoči zaščito pred razgradnjo s proteazami ter biološko uporabnost. Na ta način bi lahko laktoferin preprečil razvoj COVID-19 iz blage v hudo obliko, ki se kaže v akutnem respiratornem distresnem sindromu, hiperkoagulaciji, hiperferitinemiji, poškodbi hemoglobina itd.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:laktoferin, SARS-CoV-2, alternativno zdravljenje, COVID-19
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[I. Bogovič Fizović]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137743 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:577.27:606:616-097(043.2)
COBISS.SI-ID:114981891 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.06.2022
Število ogledov:873
Število prenosov:52
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The potential of lactoferrin in protection against SARS-Cov-2 infection
Izvleček:
Although they have developed a vaccine against COVID-19, mass immunization on a global scale will not be achieved for a long time, and an additional challenge are new versions of SARS-CoV-2 with increased virulence. Therefore, it is necessary to look for new ways to prevent and treat this disease. Among the more interesting alternative agents for the treatment and prevention of COVID-19 disease is the glycoprotein lactoferrin, which acts against SARS-CoV-2 in various ways. Its action can be antiviral, by binding to heparan sulphate proteoglycans on the cell surface which prevents entry of the virus into the host cell, immunomodulatory, where binding to cells of the innate and acquired immune system affects their function, and iron sequestration to prevent iron overload in the cell, formation of oxygen reactive radicals and consequent non-enzymatic lipid peroxidation which can lead to ferroptosis. Bovine lactoferrin could be used to treat COVID-19, as it is no different from human lactoferrin and is easy to obtain from cow's milk or whey. Lactoferrin could be administered orally, which would require the development of the right formulation to provide protection against protease digestion and bioavailability. In this way, lactoferrin could prevent development of COVID-19 from mild to severe, manifested in acute respiratory distress syndrome, hypercoagulation, hyperferritinemia, hemoglobin damage, etc.

Ključne besede:lactoferrin, SARS-CoV-2, alternative treatment, COVID-19

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj