izpis_h1_title_alt

Vsebnost L-asparaginaze v glivah in možnosti njene uporabe
ID Adamič, Dora (Avtor), ID Skočaj, Matej (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (507,81 KB)
MD5: 2A30C8B96A337C4D74A983A7EBFB2637

Izvleček
L-asparaginaza je encim, ki se ga uporablja za zdravljenje akutne limfoblastične levkemije in v prehrambni industriji za zmanjševanje koncentracij L-asparagina in posledično zdravju nevarnega akrilamida. Za terapevtske namene je trenutno na voljo le L-asparaginazi iz bakterij Escherichia coli in Erwinia chrysanthemi, ki sta relativno imunogeni in imata posledično mnogo stranskih učinkov. V svojem diplomskem delu predstavljam glive kot potencialen vir L-asparaginaz. Ključni lastnosti L-asparginaz, ki bi bile uporabne v bio-medicini sta visoka aktivnost in nizka imunogenost. Trenutno sta okrakterizirani L-asparaginazi iz dveh vrst gliv (Aspergillus oryzae in A. terreus), ki sta pokazali primerljive lastnosti z bakterijskimi, vendar v raziskavah njuna imunogenost ni bila opredeljena. Poleg tega je L-asparaginaze iz različnih gliv med seboj težko primerjati, ker metode proizvodnje in analize L-asparaginaze med raziskavami niso standardizirane, zato je iskanje najbolj primernega encima preko brskanja znanstvene literature praktično nemogoče. Glede na prebrane študije pa lahko z gotovostjo trdim, da se na tem področju zelo veliko raziskuje, vendar encima s popolnimi lastnostmi za terapevtske namene v glivah najverjetneje ne bomo našli. Encim mora namreč izpolnjevati veliko kriterijev, med drugim visoko afiniteto do substrata in aktivnost v fizioloških pogojih, poleg tega pa glivni izvor ne garantira nižje imunogenosti encima.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:L-asparaginaza, glive, akutna limfoblastična levkemija, prehrambna industrija, akrilamid
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[D. Adamič]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137741 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:604.4:577.15:606:61(043.2)
COBISS.SI-ID:115068163 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.06.2022
Število ogledov:508
Število prenosov:46
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Fungi as a source of L-asparaginase and it's applications
Izvleček:
L-asparaginase is an enzyme used in medicine and in the food industry. Its ability to convert L-asparagine to L-aspartic acid and ammonia can be used to treat acute lymphoblastic leukemia and to reduce the amount of acrylamide in food. Currently, L-asparaginase is only available from bacterial sources (Escherichia coli and Erwinia chrysanthemi). Its bacterial origin makes it extremely immunogenic and as such it has many side effects. In my dissertation, I present fungi as a potential source of L-asparaginase. According to the literature, only two fungi appeared interesting. This two L-asparaginases are from Aspergillus oryzae in A. terreus and had comparable biochemical properties to bacterial ones, however their immunogenicity has not been taken into account. There is a lot of research in the field of fungi as a source for L-asparaginase, but the probability that we will find the perfect therapeutic enzyme only through literature search is low. Namely, the enzyme must meet very high criteria, including high affinity for L-asparagine and activity under physiological condition. In addition, the fungal origin of the enzyme does not guarantee lower immunogenicity.

Ključne besede:L-asparaginase, fungi, acute lymphoblastic leukemia, food industry, acrylamide

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj