izpis_h1_title_alt

Pridelava grozdja in vina žlahtne vinske trte sorte 'Modri pinot' (Vitis vinifera L.) v vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija
ID Plevčak, Natalija (Avtor), ID Rusjan, Denis (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,05 MB)
MD5: 5D86DDABF83F18798CEB7A4FAF87CA35

Izvleček
'Modri pinot' ali 'Modri burgundec' spada med priporočene sorte žlahtne vinske trte (Vitis vinifera L.) vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. S podatki iz Registra pridelovalcev grozdja in vina (RPGV), Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije – Zavod Maribor (KGZS MB) in baze podatkov Bakhus smo predstavili površine vinogradov, količine ter parametre kemijske kakovosti grozdja in vina sorte 'Modri pinot' iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. V vinorodnem okolišu Štajerska Slovenija je trenutno s sorto 'Modri pinot' posajenih 127 ha, kar predstavlja 55 % površin vinogradov v Sloveniji. Glede na podatke iz RPGV za obdobje 2006-2021 lahko rečemo, da se površine s to sorto v okolišu Štajerska Slovenija povečujejo. Podatki, ki jih na KGZ MB pridobivajo letno kažejo, da je bila povprečna masa 100-tih jagod sorte 'Modri pinot' v obdobju 2018-2020 74,5 g, vsebnost skupnih sladkorjev 16,8 °Brix in skupnih kislin 10,9 g/l. Količina pridelanega vina se v zadnjem desetletju ni povečala, v povprečju se v okoliši Štajerska Slovenija letno pridela 246.617 litrov vina modri pinot. Vina modri pinot analizirana v desetletnem obdobju (2010-2020) vsebujejo povprečno 12,8 vol. % alkohola, 5,7 g/l sladkorja in 5,9 g/l skupnih kislin. V Štajerski Sloveniji se največ (68 %) pridela kakovostnega vina modri pinot.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vinska trta, Vitis vinifera L., 'Modri pinot', Štajerska Slovenija, pridelava, grozdje, vino
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[N. Plevčak]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137464 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:634.853(497.4-11)(043.2)
COBISS.SI-ID:112208643 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:18.06.2022
Število ogledov:1043
Število prenosov:98
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Production of grape and wine of grapevine variety 'Pinot noir' (Vitis vinifera L.) in Štajerska Slovenija winegrowing district
Izvleček:
'Pinot noir' or 'Modri burgundec' is one of the recommended grapevine varieties (Vitis vinifera L.) in Štajerska Slovenija winegrowing district. Taking into account data from Register of grape and wine producers (RPGV), Chamber of Agriculture and Forestry of Slovenija (KGZS MB) and Bakhus database, we presented the vineyard area, quantity and chemical quality parameters of grape and wine of the 'Pinot noir' grapevine variety from the Štajerska Slovenija winegrowing district of Slovenija. In the winegrowing region of Štajerska Slovenija, 127 ha are currently planted with 'Pinot noir' variety, which represents 55 % of vineyards with 'Pinot noir' in Slovenija. According to the RPGV data for the period 2006-2021, vineyards area with 'Pinot noir' variety in Štajerska Slovenija district has increased. Data, obtained from KGZS MB, shows that the average weight of 100 berries of 'Pinot noir' in 2018-2020 was 74.5 g, with a total sugar content of 16.8 °Brix and total acidity 10.9 g/l. The production of pinot noir wine has not increased over the last decade, with an annual average production of 246.617 l of pinot noir in Štajerska Slovenija district. 'Pinot noir' wines analysed over a ten-year period (2010-2020) contain average 12.8 vol. % of alcohol, 5.7 g/l sugars and 5.9 g/l total aciditys. The most share (68 %) of pinot noir wine produced in Štajerska Slovenija winegrowing district is qualified as a high quality wine.

Ključne besede:grapewine, Vitis vinifera L., 'Modri pinot', Štajerska Slovenija, production, grape, wine

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj