Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Sled in (ne)prisotnost v poeziji Anje Golob
ID
Gruda, Marlena
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,11 MB)
MD5: 692B51514977B742652D588AB906A465
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://centerslo.si/simpozij-obdobja/zborniki/obdobja-40/
Galerija slik
Izvleček
Namen tega članka je predstavitev zbirke Didaskalije k dihanju Anje Golob v luči "poetike sledi", razumljene kot odmev intencionalne prisotnosti in kot nekaj, kar konstituira prisotnost ali kar je oblika prisostvovanja neprisotnosti. Avtorica v svoji intimni in filozofski poeziji opozarja na potrebo po razumevanju sveta in po svobodi, včasih neprisotni, a ne nedostopni. Poudarja tudi pomen gibanja, časa in prostora postajanja smisla, do katerega prispe, nihajoč med tišino in večbesednostjo, v prostoru raznolikih jezikov in simbolov, občutljiva na ničnost in praznino. Prav tam, v praznini in ničnosti, sencah in odtisih, se pogosto ustavi, da pokaže sledi neprisotnosti.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
slovenska književnost
,
slovenska poezija
,
slovenske pesnice
,
intimna poezija
,
filozofska poezija
,
sled
,
prisotnost
,
gibanje
,
senca
,
praznina
Tipologija:
1.16 - Samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji
Organizacija:
FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:
2021
Št. strani:
Str. 147-153
PID:
20.500.12556/RUL-136133
UDK:
821.163.6-1.09Golob A.
DOI:
10.4312/Obdobja.40.147-153
COBISS.SI-ID:
86763523
Datum objave v RUL:
13.04.2022
Število ogledov:
913
Število prenosov:
127
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GRUDA, Marlena, 2021, Sled in (ne)prisotnost v poeziji Anje Golob. V :
Slovenska poezija
[na spletu]. Ljubljana. p. 147–153. P. 147–153. [Dostopano 2 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=136133
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del monografije
Naslov:
Slovenska poezija
Uredniki:
Darja Pavlič
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izida:
2021
ISBN:
978-961-06-0542-3
COBISS.SI-ID:
83371267
Naslov zbirke:
Obdobja
Številčenje v zbirki:
40
ISSN zbirke:
1408-211X
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Izvleček:
The aim of the article is to discuss Anja Golob's poetic volume Didaskalije k dihanju (Stage Directions to Breathing) in the context of the "poetics of the trace", understood as echoes of intentional presence and as something that constitutes presence, or that is a form of becoming in unpresence. In her intimate and philosophical poetry, Golob points out the importance of understanding the world and the need for freedom, which may be not present at times, but which is never unattainable. She also points to movement, time and space in which sense comes into existence, and which she reaches by moving between silence and verbosity, within the space of diverse languages and symbols, sensitive to presence and non-presence, as emptiness and void. It is there, in emptiness and void, in shadows and reflections, that Golob stops, aiming to show the traces of unpresence.
Ključne besede:
Slovene literature
,
Slovene poetry
,
Slovene women poets
,
intimate poetry
,
philosophical poetry
,
trace
,
presence
,
movement
,
shadow
,
emptiness
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Določanje nepolarnih benzotriazolov v okolju
Določanje neonikotinoidnih pesticidov v propolisu
Določanje aldehidov v notranjih prostorih s pasivnimi vzorčevalniki
Preizkus ekstrakcije benzotriazolov iz tal z uporabo vroče vode
Razvoj ekstrakcijske metode za določanje benzotriazolov v tleh
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Primerjava lastnosti HPLC kolon polnjenih z različnimi nosilci
Določanje glutaminske kisline v prehrambenih izdelkih s tekočinsko kromatografijo
Nazaj