Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Apple fruit (Malus domestica Borkh.) metabolic response to infestation by invasive brown marmorated stink bug (Halyomorpha halys Stal.)
ID
Zamljen, Tilen
(
Avtor
),
ID
Medič, Aljaž
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Avtor
),
ID
Hudina, Metka
(
Avtor
),
ID
Štampar, Franci
(
Avtor
),
ID
Slatnar, Ana
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(565,24 KB)
MD5: DF3430E3D0414D9BC17D7AD806AC6D80
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/2311-7524/7/8/212
Galerija slik
Izvleček
The brown marmorated stink bug (BMSB; Halyomorpha halys Stal.) has become a significant pest in Slovenia, especially in apple, pear, peach, and cherry orchards. In our study, apple fruit of the apple cultivar ‘Red Pinova’ were evaluated for visual injury and sugar, organic acid, and phenolic contents. The chemical composition of the area around the puncture wound, the uninjured part of the infested apple, was compared to, as a control, only uninjured apples. There was a significant response of the apple around the puncture wound, resulting in an 11.9 g/kg FW higher total sugar content, a 1.4 g/kg FW lower total organic acid content, and an 11.9 g/kg FW higher total phenolic content compared with control apples. A strong phenolic response in the puncture wound area, with high flavanol and hydroxycinnamic acid contents, with increases of 118% and 237%, respectively, compared with control apples, was detected. The brown marmorated stink bug induces a strong phenolic response in the injured area of the apple. The results of this study illustrated how apple fruit responds to the BMSB injury, not only sensorily (visual injury, odor), but also chemically in the form of metabolic responses.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
injury
,
insect
,
organic acids
,
pests
,
phenolics
,
sugars
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2021
Št. strani:
7 str.
Številčenje:
Vol. 7, iss. 8, art. 212
PID:
20.500.12556/RUL-136017
UDK:
632
ISSN pri članku:
2311-7524
DOI:
10.3390/horticulturae7080212
COBISS.SI-ID:
72388099
Datum objave v RUL:
06.04.2022
Število ogledov:
2200
Število prenosov:
105
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Horticulturae
Skrajšan naslov:
Horticulturae
Založnik:
MDPI
ISSN:
2311-7524
COBISS.SI-ID:
526326297
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
01.08.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
jablana
,
marmorirana smrdljivka
,
škodljivci rastlin
,
poškodbe
,
kemična sestava
,
plodovi
,
poškodbe plodov
,
sladkorji
,
fenolne spojine
,
organske kisline
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0013
Naslov:
Hortikultura
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj