Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Impact of rutin and other phenolic substances on the digestibility of buckwheat grain metabolites
ID
Kreft, Ivan
(
Avtor
),
ID
Germ, Mateja
(
Avtor
),
ID
Golob, Aleksandra
(
Avtor
),
ID
Vombergar, Blanka
(
Avtor
),
ID
Bonafaccia, Francesco
(
Avtor
),
ID
Luthar, Zlata
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,71 MB)
MD5: 04917A33C172C549D664DB3F33AA6259
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.mdpi.com/1422-0067/23/7/3923
Galerija slik
Izvleček
Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum Gaertn.) is grown in eastern and central Asia (the Himalayan regions of China, Nepal, Bhutan and India) and in central and eastern Europe (Luxemburg, Germany, Slovenia and Bosnia and Herzegovina). It is known for its high concentration of rutin and other phenolic metabolites. Besides the grain, the other aboveground parts of Tartary buckwheat contain rutin as well. After the mixing of the milled buckwheat products with water, the flavonoid quercetin is obtained in the flour–water mixture, a result of rutin degradation by rutinosidase. Heating by hot water or steam inactivates the rutin-degrading enzymes in buckwheat flour and dough. The low buckwheat protein digestibility is due to the high content of phenolic substances. Phenolic compounds have low absorption after food intake, so, after ingestion, they remain for some time in the gastrointestinal tract. They can act in an inhibitory manner on enzymes, degrading proteins and other food constituents. In common and Tartary buckwheat, the rutin and quercetin complexation with protein and starch molecules has an impact on the in vitro digestibility and the appearance of resistant starch and slowly digestible proteins. Slowly digestible starch and proteins are important for the functional and health-promoting properties of buckwheat products.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
tartary buckwheat
,
phenolic substances
,
rutin
,
quercetin
,
protein
,
starch
,
nutrition
,
digestibility
,
flavonoid
,
buckwheat
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2022
Št. strani:
16 str.
Številčenje:
Vol. 23, iss. 7, art. 3923
PID:
20.500.12556/RUL-135924
UDK:
633
ISSN pri članku:
1661-6596
DOI:
10.3390/ijms23073923
COBISS.SI-ID:
103180291
Datum objave v RUL:
01.04.2022
Število ogledov:
817
Število prenosov:
175
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
International journal of molecular sciences
Skrajšan naslov:
Int. j. mol. sci.
Založnik:
MDPI
ISSN:
1661-6596
COBISS.SI-ID:
36217605
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
01.04.2022
Sekundarni jezik
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
tatarska ajda
,
fenolne spojine
,
fenoli
,
rutin
,
kvercetin
,
škrob
,
prebavljivost
,
prehrana
,
flavonoidi
Projekti
Financer:
EC - European Commission
Program financ.:
European Regional Development Fund, Operational Program Integrated Infrastructure
Številka projekta:
313011V336
Naslov:
Demand-driven research for the sustainable and innovative food
Akronim:
Drive4SIFood
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0212
Naslov:
Biologija rastlin
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P3-0395
Naslov:
Prehrana in javno zdravje
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0077
Naslov:
Kmetijske rastline - genetika in sodobne tehnologije
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
J1-3014
Naslov:
Alternativni pristopi k zagotavljanju kvalitetnega in varnega mikrobioma ajde
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
L4-9305
Naslov:
Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil
Financer:
Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:
Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry and Food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj