izpis_h1_title_alt

Cold plasma affects germination and fungal community structure of buckwheat seeds
ID Mravlje, Jure (Avtor), ID Regvar, Marjana (Avtor), ID Starič, Pia (Avtor), ID Mozetič, Miran (Avtor), ID Vogel-Mikuš, Katarina (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,01 MB)
MD5: 3384B5FE2C07FF073550CCD8FAC3E13A
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/10/5/851 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Crop seeds are frequently colonised by fungi from the field or storage places. Some fungi can cause plant diseases or produce mycotoxins, compromising the use of seeds as seeding material, food or feed. We have investigated the effects of cold plasma (CP) on seed germination and diversity of seed-borne fungi in common and Tartary buckwheat. The seeds were treated with CP for 15, 30, 45, 60, 90, and 120 s in a low-pressure radiofrequency system using oxygen as the feed gas. The fungi from the seed surface and fungal endophytes were isolated using potato dextrose agar plates. After identification by molecular methods, the frequency and diversity of fungal strains were compared between CP treated and chemically surface-sterilised (30% of H$_2$O$_2$) seeds. CP treatments above 60 s negatively affected the germination of both buckwheat species. A significant reduction in fungal frequency and diversity was observed after 90 s and 120 s in common and Tartary buckwheat, respectively. The filamentous fungi of genera Alternaria and Epicoccum proved to be the most resistant to CP. The results of our study indicate that CP treatment used in our study may be applicable in postharvest and food production, but not for further seed sowing.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:cold plasma, seeds, grains, plants, common buckwheat, Tartary buckwheat, fungi, decontamination, Alternaria, Didymella, Epicoccum
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:18 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 5, art. 851
PID:20.500.12556/RUL-135373 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:581.1
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants10050851 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:61089795 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:09.03.2022
Število ogledov:1600
Število prenosov:137
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.05.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hladna plazma, semena, zrna, navadna ajda, tatarska ajda, glive, dekontaminacija

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Program financ.:Young researcher

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0082
Naslov:Tankoplastne strukture in plazemsko inženirstvo površin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J7-9418
Naslov:Raziskave ionoma kulturnih rastlin za pridelavo varne in kakovostne hrane

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:N1-0105
Naslov:Prostorska razporeditev elementov in metabolitov v rastlinah

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj