izpis_h1_title_alt

Development of essential oil-emulsion based coating and its preservative effects on common carp
ID Hao, Ruoyi (Avtor), ID Shah, Bakht Ramin (Avtor), ID Sterniša, Meta (Avtor), ID Smole Možina, Sonja (Avtor), ID Mráz, Jan (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (9,76 MB)
MD5: 3E9757E3FDCB37144271D86724F84A82
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821017357 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Fish fillets are susceptible to microbial spoilage during chilled storage. Green consumerism promotes the development of biodegradable, recyclable and environmentally friendly food packaging. The study selected three essential oils (EOs), i.e. thyme, oregano and pimento EO, with good antibacterial activity, to develop an EO-emulsion based alginate coating. A stable alginate coating with good antibacterial effects could be prepared under optimized conditions of homogenization (18,000 rpm, 3 min) and EO/Tween-80 ratio (20:1, v/v). When loaded with 1% EO-emulsion, the coating showed good antibacterial effects with a high-value sensory assessment. No effect was found on the coating properties under different temperatures (4 and 20 °C) and pH conditions (6, 7 and 8). Alginate coatings with 1% thyme, oregano, pimento EO-emulsion were applied for chill-stored carp fillets. All coatings with EO-emulsion delayed pH change, decreased total volatile basic nitrogen and total viable count and inhibited Pseudomonas sp., H2S-producing bacteria and Enterobacteriaceae.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:natural antibacterial additives, essential oils, bioactivate coatings, sensory assessment, storage quality
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2022
Št. strani:13 str.
Številčenje:Vol. 154, art. 112582
PID:20.500.12556/RUL-135328 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:664.95.037:597.551.214:579.67
ISSN pri članku:0023-6438
DOI:10.1016/j.lwt.2021.112582 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:81415683 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:08.03.2022
Število ogledov:1257
Število prenosov:124
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie
Skrajšan naslov:Lebensm.-Wiss. + Technol.
Založnik:Elsevier
ISSN:0023-6438
COBISS.SI-ID:5180423 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:07.10.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:navadni krap, Cyprinus carpio, skladiščenje živil, bioaktivni premazi, eterična olja, mikrobiološka obstojnost

Projekti

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Grant Agency of the University of South Bohemia in Ceske Budejovice
Številka projekta:GAJU 080/2019/Z

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic
Številka projekta:LM2018099
Naslov:CENAKVA

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P4-0116
Naslov:Mikrobiologija in biotehnologija živil in okolja

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj