izpis_h1_title_alt

Breeding buckwheat for increased levels and improved quality of protein
ID Luthar, Zlata (Avtor), ID Zhou, Meiliang (Avtor), ID Golob, Aleksandra (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (768,43 KB)
MD5: B24DAEBA4A995BA90CFA2C9AD48C9ACE
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/10/1/14 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) and common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) are important sources of proteins with balanced amino-acid compositions, and thus of high nutritional value. The polyphenols naturally present in Tartary buckwheat and common buckwheat lower the true digestibility of the proteins. Digestion-resistant peptides are a vehicle for fecal excretion of steroids, and in this way, for bile acid elimination and reduction of cholesterol concentrations in serum. Buckwheat proteins are more effective compared to soy proteins for the prevention of gallstone formation. Tartary and common buckwheat grain that contains appropriate amounts of selenium-containing amino acids can be produced as functional food products. The protein-rich by-products of buckwheat are a good source of bioactive substances that can suppress colon carcinogenesis by reducing cell proliferation. The grain embryo is a rich source of proteins, so breeding buckwheat with larger embryos is a possible strategy to increase protein levels in Tartary and common buckwheat grain. However, chemical analysis of the grain is the most relevant criterion for assessing grain protein levels and quality.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:buckwheat, breeding, proteins, digestibility, flavonoids, nutritional value
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2021
Št. strani:12 str.
Številčenje:Vol. 10, iss. 1, art. 14
PID:20.500.12556/RUL-134927 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:633
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants10010014 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:44524547 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:11.02.2022
Število ogledov:873
Število prenosov:199
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.01.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tatarska ajda, navadna ajda, žlahtnjenje rastlin, bioaktivne snovi, proteini, prebavljivost, flavonoidi, hranilna vrednost

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry and Food

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj