izpis_h1_title_alt

Breeding buckwheat for increased levels of rutin, quercetin and other bioactive compounds with potential antiviral effects
ID Luthar, Zlata (Avtor), ID Germ, Mateja (Avtor), ID Likar, Matevž (Avtor), ID Golob, Aleksandra (Avtor), ID Vogel-Mikuš, Katarina (Avtor), ID Pongrac, Paula (Avtor), ID Kušar, Anita (Avtor), ID Pravst, Igor (Avtor), ID Kreft, Ivan (Avtor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (902,08 KB)
MD5: 016230E974971D4B3F26D70F24204E9A
URLURL - Izvorni URL, za dostop obiščite https://www.mdpi.com/2223-7747/9/12/1638 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) and Tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) are sources of many bioactive compounds, such as rutin, quercetin, emodin, fagopyrin and other (poly)phenolics. In damaged or milled grain under wet conditions, most of the rutin in common and Tartary buckwheat is degraded to quercetin by rutin-degrading enzymes (e.g., rutinosidase). From Tartary buckwheat varieties with low rutinosidase activity it is possible to prepare foods with high levels of rutin, with the preserved initial levels in the grain. The quercetin from rutin degradation in Tartary buckwheat grain is responsible in part for inhibition of α-glucosidase in the intestine, which helps to maintain normal glucose levels in the blood. Rutin and emodin have the potential for antiviral effects. Grain embryos are rich in rutin, so breeding buckwheat with the aim of producing larger embryos may be a promising strategy to increase the levels of rutin in common and Tartary buckwheat grain, and hence to improve its nutritional value.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:breeding, buckwheat, flavonoids, rutin, quercetin, emodin, fagopyrin, antiviral activity
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:Objavljeno
Različica publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2020
Št. strani:13 str.
Številčenje:Vol. 9, iss. 12, art. 1638
PID:20.500.12556/RUL-134703 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:543.061
ISSN pri članku:2223-7747
DOI:10.3390/plants9121638 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:40089347 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:27.01.2022
Število ogledov:1023
Število prenosov:155
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Povezava se odpre v novem oknu

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:01.12.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:ajda, žlahtnjenje rastlin, flavonoidi, rutin, kvercetin, emodin, fagopirin, tatarska ajda, navadna ajda, bioaktivne snovi

Projekti

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P1-0212
Naslov:Biologija rastlin

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P3-0395
Naslov:Prehrana in javno zdravje

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:L4-9305
Naslov:Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil

Financer:Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:Republic of Slovenia, Ministry of Agriculture, Forestry and Food

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj