Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Influence of pH on color variation and stability of cyanidin and cyanidin 3-O-[beta]-glucopyranoside in aqueous solution
ID
Rakić, Violeta
(
Avtor
),
ID
Poklar Ulrih, Nataša
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,33 MB)
MD5: 1C88BFFF8050847DE25746929168CEBA
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2021.1874539
Galerija slik
Izvleček
Changes in color and color stability of cyanidin and cyanidin 3-O-β-glucopyranoside (Cy3Glc) in aqueous solutions were investigated at pHs from 0.5 to 13.1, by combination of colorimetry and spectrophotometry. The glucosidic substitution at C-3 of cyanidin (i.e., Cy3Glc), moved the tonalities toward the yellow pole of the chromatic circle, which resulted in high Chroma increases and a hypsochromically shifted visible absorbance maximum (λmax-vis). Under the most acidic and alkaline conditions, cyanidin showed greater Lightness compared with the rest of the pH range. At these extreme pHs, the lower Lightness of Cy3Glc was coupled with a high Chroma value. As a consequence, Cy3Glc showed its most intense color under the most acidic and alkaline conditions, and did not show visually perceptible color at neutral pH. At pH <3 and from pH 10 to11 cyanidin had lower color stability than Cy3Glc. We show the correlations between the data for these color and stability variations for cyanidin and Cy3Glc over the entire pH range.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
anthocyanins
,
cyanidin
,
cyanidin 3-O-β-glucopyranoside
,
color
,
color stability
,
hue angle
,
chroma
,
lightness
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2021
Št. strani:
Str. 174-182
Številčenje:
Vol 19, no. 1
PID:
20.500.12556/RUL-134195
UDK:
547.973:544.35
ISSN pri članku:
1947-6337
DOI:
10.1080/19476337.2021.1874539
COBISS.SI-ID:
49463043
Datum objave v RUL:
28.12.2021
Število ogledov:
695
Število prenosov:
165
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
CYTA: journal of food
Založnik:
Taylor & Francis
ISSN:
1947-6337
COBISS.SI-ID:
517521433
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
22.02.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Španski jezik
Naslov:
Influencia del pH en la variación del color y la estabilidad de la cianidina y la cianidina 3-O-[beta]-glucopiranósido en solución acuosa
Ključne besede:
barvila
,
antociani
,
cianidin
,
stabilnost raztopin
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0121
Naslov:
Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi
Financer:
Drugi - Drug financer ali več financerjev
Program financ.:
CEEPUS
Številka projekta:
SI-8402/2010
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj