Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
The genus Wallemia—from contamination of food to health threat
ID
Zajc, Janja
(
Avtor
),
ID
Gunde-Cimerman, Nina
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(227,56 KB)
MD5: 2B8A0A93C7081AE18146296C19BE0E9B
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
http://www.mdpi.com/2076-2607/6/2/46
Galerija slik
Izvleček
The fungal genus Wallemia of the order Wallemiales (Wallemiomycotina, Basidiomycota) comprises the most xerotolerant, xerophilic and also halophilic species worldwide. Wallemia spp. are found in various osmotically challenged environments, such as dry, salted, or highly sugared foods, dry feed, hypersaline waters of solar salterns, salt crystals, indoor and outdoor air, and agriculture aerosols. Recently, eight species were recognized for the genus Wallemia, among which four are commonly associated with foods: W. sebi, W. mellicola, W. muriae and W. ichthyophaga. To date, only strains of W. sebi, W. mellicola and W. muriae have been reported to be related to human health problems, as either allergological conditions (e.g., farmer’s lung disease) or rare subcutaneous/cutaneous infections. Therefore, this allergological and infective potential, together with the toxins that the majority of Wallemia spp. produce even under saline conditions, defines these fungi as filamentous food-borne pathogenic fungi.
Jezik:
Angleški jezik
Ključne besede:
Wallemia
,
food
,
air
,
pathogen
,
xerophile
,
halophile
,
mycotoxin
,
farmerʼs lung disease
,
subcutaneous infection
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.02 - Pregledni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2018
Št. strani:
10 str.
Številčenje:
Vol. 6, iss. 2, art. 46
PID:
20.500.12556/RUL-131728
UDK:
579
ISSN pri članku:
2076-2607
DOI:
10.3390/microorganisms6020046
COBISS.SI-ID:
4702287
Datum objave v RUL:
01.10.2021
Število ogledov:
879
Število prenosov:
178
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Microorganisms
Skrajšan naslov:
Microorganisms
Založnik:
MDPI AG
ISSN:
2076-2607
COBISS.SI-ID:
523277081
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
01.06.2018
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P1-0170
Naslov:
Molekulski mehanizmi uravnavanja celičnih procesov v povezavi z nekaterimi boleznimi pri človeku
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
I0-0021
Naslov:
Infrastrukturni center za raziskave molekulskih interakcij, Razvojno raziskovalni center za proučevanje rasti in razvoja kmetijskih rastlin, IC Mycosmo
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
I0-0022
Naslov:
Mreža raziskovalnih infrastrukturnih centrov Univerze v Ljubljani (MRIC UL)
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
Z7-7436
Naslov:
Na stres tolerantne kvasovke iz rodu Aureobasidium: uporaba v biološki kontroli nekaterih rastlinskih bolezni
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj