Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Razvoj in uporaba spektrofotometrije pri določevanju grenčice v pivu
ID
Zoretič, Barbara
(
Avtor
),
ID
Kolar, Mitja
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(2,87 MB)
MD5: F053AD3A0784AB1A4FF7B8237FBD59A3
Galerija slik
Izvleček
Pivo, ki je danes je zelo razširjena pijača, jo uživajo ljudje po vsem svetu. Pri tem je kakovost piva v veliki meri odvisna od identitete in kakovosti surovin. Pivo je alkoholna pijača, pripravljena z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev, ki s pomočjo encimov nastanejo iz škroba, katerega vir so običajno različna slajena in neslajena žita. Glavne sestavine piva so voda, slad, hmelj in kvas. V svojem diplomskem delu sem se osredotočila na grenčico tako teoretično in v eksperimentalnem delu. Podatke sem pridobila v kemijskem laboratoriju, kjer se metoda za določevanje grenčice v pivu izvaja na spektrofotometru. Namen diplomskega dela je validacija metode in primerjava rezultatov, za svetla piva, z uporabo UV-VIS spektrofotometrične metode za določanje grenčice v pivu, ki temelji na merjenju absorbance izo-alfa kislin v pivu pri 275 nm.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
pivo
,
grenčica
,
spektrofotometrija
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/RUL-129726
COBISS.SI-ID:
79182339
Datum objave v RUL:
07.09.2021
Število ogledov:
1046
Število prenosov:
153
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Development and application of spectrophotometry in the determination of bitterness in beer
Izvleček:
Beer is now a very common beverage enjoyed by people all over the world. The quality of beer largely depends on the identity and quality of the raw materials. Beer is an alcoholic beverage prepared by brewing and fermenting sugars formed from starch with the help of enzymes, the source of which is usually various sweetened and unsweetened cereals. The main ingredients of beer are water, malt, hops and yeast. I obtained the data in a chemistry laboratory where the method of determining bitters in beer is used on a spectrophotometer. The purpose of this work is to validate the method and compare the results for light beer using the UV-VIS spectrophotometric method for determining bitter compounds in beer. The method is based on the measurement of the absorption of iso-alpha acids in beer at 275 nm.
Ključne besede:
beer
,
bitterness
,
spectrophotometry
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj